Companii

Giganti precum Lafarge, Metro, Coca-Cola sau P&G au trimis 100 de manageri romani la filialele din strainatate

Giganti precum Lafarge, Metro, Coca-Cola sau P&G au trimis 100 de manageri romani la filialele din strainatate
05.11.2008, 15:45 528

Mai bine de 100 de romani ocupa pozitii de management in cadrul filialelor din strainatate ale primelor 50 de multinationale de pe piata in functie de cifra de afaceri. Dupa o perioada in care Romania a primit management strain, mai degraba decat sa exporte talente, romanii incep sa fie tot mai solicitati pentru mandate de expatriere.

"Este firesc ca pentru anumite pozitii, companiile sa prefere candidati care le cunosc deja organizatia si cultura, fiind confirmat faptul ca acestia au mai multe sanse de a avea succes intr-un rol de management decat cei ce se alatura din afara organizatiei", explica decizia multinationalelor de a numi romani pe pozitii de conducere in strainatate Larisa Condriuc, branch manager al Manpower, companie de recrutare si leasing de personal.
Companiile din industria bunurilor de larg consum si producatorii de ciment sunt cei mai activi exportatori de talent managerial romanesc peste hotare.
JTI Romania, producatorul marcilor Winston, Camel sau Glamour, are in prezent 20 de manageri romani exportati in structurile internationale ale grupului. Cea mai inalta pozitie ocupata de un roman in afara tarii este cea de general manager Adriatica, ocupata de la inceputul lunii aprilie de Cristian Cring, care coordoneaza operatiunile producatorului de tigarete din sase piete din zona Adriaticii: Serbia, Bosnia & Hertegovina, Muntenegru, Albania, Kosovo si Macedonia.
Din cadrul Procter&Gamble, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata bunurilor de larg consum, au plecat 10 manageri romani la filiale din strainatate, in tari ca Bulgaria, Bosnia, Germania, Franta, Elvetia, Statele Unite, Singapore.
"Acesti manageri sunt in general in functii de conducere importante in departamente de vanzari, financiar, cercetarea pietei, IT", spune Ramona Brad, external relations group leader in cadrul P&G Balcani.
Din iulie 2006, Liviu Dan Curechian conduce Divizia Sud a regiunii coordonate de P&G - cuprinzand Bulgaria, Macedonia si Albania, fiind locat in Sofia, Bulgaria, pozitie din care coordoneaza patru distribuitori, trei birouri locale si 30 de angajati.
In cadrul grupului francez Lafarge, 18 romani lucreaza in prezent in opt tari in care este prezenta compania: Franta, Austria, Polonia, Rusia, Nigeria, Moldova, Indonezia si Serbia. Mai mult decat atat, doi romani ocupa pozitii de country-manager in ciment in afara tarii: Marcel Cobuz in Indonezia si Costin Borc in Serbia.
Cobuz a plecat in Indonezia in 2006, dupa ce a ocupat timp de trei ani functia de director financiar al Lafarge Romania si, concomitent, incepand din 2005, pe cea de vicepresedinte financiar in Grecia. De mai bine de doi ani, Cobuz este CEO al operatiunilor in ciment ale Lafarge in Indonezia, unde coordoneaza activitatile a 400 de angajati direct si a aproape 1.000 indirect. La randul sau, Costin Borc a inceput activitatea in Lafarge in 2000, ca project manager in ciment in Statele Unite si a preluat din vara acestui an o noua pozitie internationala, gestionand afacerile Lafarge Ciment in Serbia.
Si Holcim Romania, producator de ciment parte a grupului elvetian Holcim, exporta top management in afara tarii. "Holcim are in acest moment 21 de romani transferati in strainatate, pe termene mai lungi sau mai scurte (3 - 7 ani), in tari din Comunitatea Europeana, dar si in Elvetia, Serbia sau Azerbaidjan, unde de altfel se afla si colegul care ocupa cea mai inalta pozitie, cea de director general", spune Nicoleta Salajan, HR director al Holcim Romania. Horia Adrian, 39 de ani, a preluat in 2004 functia de director marketing vanzari, iar in 2006 pe cea de director general in Azerbaidjan. Alte pozitii ocupate de romani in cadrul grupului Holcim in afara Romaniei sunt cele de IT manager, maintenance manager, financial controller sau business consultant.
"Companii cu o astfel de politica de resurse umane au transferat expertiza internationala in Romania in fazele de inceput si crestere, apoi au continuat prin identificarea managerilor care si-au demonstrat competenta in decursul acestor ani si le-au oferit rolurile detinute pana atunci de expati sau pozitii la nivel international", apreciaza Larisa Condriuc.
Pentru angajati, avantajele sunt in primul rand de ordin profesional, experienta expatrierii deschizand mai multe perspective decat un job local. Pe de alta parte, nici beneficiile financiare nu sunt de regula de neglijat. "Managerii angajati ca expati primesc pachete de beneficii specifice in care sunt incluse avantaje financiare care sa le sustina relocarea si revenirea periodica in tara, bonusuri corelate cu noile obiective si alte elemente care sa le asigure confortul intr-un mediu nou - suport in relocarea familiei si facilitarea accesului la anumite servicii", explica branch-managerul Manpower.
Pentru companii, pe de alta parte, avantajele financiare exista in masura in care asteptarile salariale ale angajatului sunt inferioare candidatilor cu aceleasi competente de pe piata respectiva. Alte beneficii indirecte pentru companii sunt transferul de know-how si mediile de lucru multiculturale.
Primele expatrieri de manageri romani catre unitati Lafarge din lume s-au produs la scurt timp dupa preluarea de catre grup a Romcim in 1998, in 2000 fiind expatriat primul manager roman. De atunci, peste 30 de romani au lucrat in misiuni de expatriere in filialele grupului francez din strainatate. "In acest moment se afla in misiuni de expatriere 18 manageri romani", spune Gabriel Matauan, HR&public affairs director in cadrul Lafarge Romania.
O alta companie cu traditie in exportul de management romanesc este Coca-Cola HBC, care a furnizat pana in acest moment 50 de manageri romani structurilor internationale ale grupului, iar in prezent 14 romani ocupa pozitii de middle si top management in Coca-Cola Helenic. Unul dintre ei este Dan Nistor, general manager la Coca-Cola HBC Polonia.
Nistor, 43 de ani, lucreaza in cadrul Coca-Cola din 1993, incepand ca supervizor de vanzari in Timisoara, avand ca responsabilitate lansarea Coca-Cola pe piata locala, parcurgand toate treptele departamentului vanzari. Din 2002, a preluat functia de director general la Coca-Cola HBC Polonia, fiind responsabil de supervizarea si dezvoltarea afacerii din Polonia.
Cea mai mare parte a managerilor romani care ocupa in prezent pozitii executive in afara tarii lucreaza in cadrul companiilor de peste 7-8 ani. Mai mult decat atat, pentru multi dintre executivi primul job a fost cel din cadrul companiei pentru care lucreaza in prezent in afara Romaniei.
Toti cei patru romani din cadrul Metro Cash&Carry Romania care lucreaza in strainatate, si-au inceput cariera in cadrul Metro in urma cu mai bine de opt ani, insa exista cazuri in care experienta lor trece de 12 ani in cadrul celei mai mari retele de magazine de pe piata locala dupa valoarea vanzarilor. Bogdan Mihai este din luna martie a acestui an head of regional operations in China, in timp ce Mihai Popa este store manager coach in Rusia, Laurentiu Petre - senior buyer in Portugalia, iar Alain Daescu - manager arie Moldova.
Sase romani din reteaua de hipermarketuri real,- hypermarket Romania, parte a grupului german Metro, lucreaza in prezent in strainatate, cea mai inalta pozitie fiind cea de director food in cadrul MGB Central, cu sediul in Polonia, organizatie regionala din cadrul grupului care pune accent atat pe introducerea de produse noi pentru consumatori de pe piata din Romania, cat si pe incurajarea si extinderea livrarilor de produse romanesti si in alte tari din regiune in magazinele din cadrul retelelor proprii de vanzari.
Anca Vizireanu lucreaza in grupul Metro inca de la venirea Metro Cash&Carry in Romania in 1996, si a fost numita director food in cadrul MGB Central in luna iulie a anului trecut.
Posibilitatea expatrierii reprezinta, de altfel, si unul dintre cele mai semnificative avantaje ale lucrului intr-o multinationala, in comparatie cu companiile cu capital autohton. "Companiile cu organizatii mari internationale aleg solutia expatrierii unor angajati pentru a pastra know-how-ul in interiorul companiei, beneficiind astfel si de alocarea eficienta a resurselor. Dupa unul sau mai multe cicluri de dezvoltare a afacerii din Romania, managerii care isi confirma prin rezultate valoarea devin interesati de noi oportunitati in cariera, iar compania poate sa le propuna roluri la nivel de grup sau in filiale din alte tari", explica Condriuc.
Cea mai inalta pozitie ocupata de un roman in cadrul filialelor din afara tarii ale Orange este cea de Chief Financial Officer (CFO) al Orange Moldova, ocupata de Adela Savu, in varsta de 30 de ani. Savu lucreaza in cadrul Orange Romania (MobilRom) inca din timpul facultatii, din 1997 si a trecut, pe rand, prin pozitii de junior accountant, senior financial controller si controlling manager.
Pe langa managerii romani care preiau functii in strainatate, mai multi specialisti ai Orange Romania participa la implementarea de proiecte in diferite filiale ale operatorului telecom.
Spre exemplu, recent, doi dintre angajatii Orange Romania s-au intors din Kenya, unde au participat la lansarea operatiunilor in aceasta tara.
De multe ori, odata cu expatrierea vin si responsabilitatile regionale. Cinci dintre angajatii companiei petroliere de distributie a carburantilor MOL Romania au responsabilitati la nivelul intregului grup, una dintre cele mai relevante pozitii fiind ocupate de Catalina Roman care este head of international communication MOL Group, pozitie pe care o ocupa de la mijlocul anului, coordonand de la Budapesta comunicarea si strategia de comunicare internationala a grupului.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO