Companii

Grupul Edy, care transporta pentru Ikea, Coca-Cola si Electrolux, cumpara 350 de camioane Volvo

Grupul Edy, care transporta pentru Ikea, Coca-Cola si Electrolux, cumpara 350 de camioane Volvo

In urma semnarii contractului cu Volvo, grupul Edy, care reuneste noua companii, isi va mari flota pana la 1.200 de vehicule.

16.05.2007, 19:24 634

Compania de transport de marfa Alin Trans Impex, membra a Edy Group, unul dintre primii trei jucatori cu actionariat local de pe piata de transport de marfa, a achizitionat 350 de camioane Volvo, intr-o tranzactie estimata la peste 28 mil. euro.
"Compania Alin Trans Impex a achizitionat in sistem leasing prin Volvo Financial Services International 350 de camioane Volvo FH. Tranzactia a fost realizata prin intermediul Volvo Romania, reprezentantul pe piata locala a Volvo Trucks", a declarat pentru ZF Irina Marcov, marketing manager al Volvo Trucks Romania.
Pretul mediu al unui astfel de camion, cu echipare medie, se situeaza intre 79.000-81.000 de euro, astfel ca achizitia a 350 de camioane a costat circa 28 de milioane de euro, potrivit estimarilor ZF. Reprezentantii celor doua companii nu au dorit sa ofere informatii privind valoarea contractului.
Achizitia efectuata de grupul Edy reprezinta insa mai mult de o treime din totalul camioanelor Volvo vandute anul trecut pe piata locala. Astfel, in 2006 s-au comercializat un total de 959 de camioane Volvo de mare tonaj, in crestere cu 44,2% fata de anul precedent. Totodata, Volvo a vandut catre Edy Group peste 80% din camioanele vandute in primul trimestru. Piata totala de camioane in 2006 a atins 4.411 unitati.
In urma semnarii acestui contract, grupul Edy, care reuneste noua companii isi va mari flota, pana la 1.200 de vehicule.
"Alin Trans Impex si Volvo colaboreaza inca din 1996. Suntem increzatori ca ne vom continua cresterea pe segmentul de transport din Romania", a spus Christian Coolsaet, managing director Volvo Romania.
Colaborarea grupului Edy cu Volvo Truck Corporation a inceput in perioada 1996-1997, in anii urmatori toata flota veche fiind inlocuita cu camioane Volvo, potrivit informatiilor de pe site-ul companiei.
Anul trecut grupul Edy a mai achizitionat alte 250 de camioane, adica a investit in flota circa 20 de milioane de euro. Investitiile totale de anul trecut s-au ridicat insa la 40 de milioane de euro, o mare parte dintre acestea orientandu-se probabil catre logistica, intrucat compania a deschis doua depozite operationale la Deva si Timisoara. In 2006 a fost facuta astfel cea mai mare investitie a grupului din ultimii ani, potrivit informatiilor disponibile pe site-ul companiei. Reprezentantii Edy nu au facut niciun comentariu pe marginea acestui subiect pana la inchiderea editiei.
Businessul grupului Edy a inceput sa creasca odata cu parteneriatul cu imbuteliatorul Coca Cola in regiunea de Vest a tarii, in 1994. Totodata, compania a preluat integral operatiunile de transport ale Coca Cola in anul 2000, in acelasi an si flota companiei marindu-se cu 130 de noi camioane Volvo, potrivit datelor Edy Group.
Grupul Edy s-a infiintat in 1991 odata cu Alin Trans Impex. Desi in ultimii ani grupul Edy a intrat si pe logistica sau distributie, transportul de marfa are in continuare cea mai mare pondere in totalul afacerilor. Astfel, Alin Trans Impex asigura 75% din cifra de afaceri a intregului grup, inregistrand anul trecut o cifra de afaceri de 45 mil. euro, in crestere cu 50% fata de 2005, potrivit lui Mircea Darabant, administratorul companiei. Actionarul majoritar al Alin Trans Impex este Popa Alin Alexandru, din Hunedoara, care detine peste 80% din actiuni.
Anul trecut, un alt jucator important de pe piata transportului de marfa, compania Dunca Expeditii, a achizitionat intr-o tranzactie estimata la 7 mil. euro, circa 80 de camioane marca Iveco.

Pentru cine transporta Edy

1994: Coca-Cola pe partea de transport intern concentrat pe regiunea de vest
1998: Draexlmaier Satu-Mare
1999: Gealan, British Petroleum
2000: Coca-Cola pe toate operatiunile de transport
2001: SEWS (Sumitomo Electric Wiring Systems)
2002: Leoni Wiring Systems, Momo (actuala Key Safety Systems), Continental AG - automotive, Werzalit -industria lemnului
2003: Unilever, BAT
2004: Ikea, Wienerberger Sisteme de Caramizi
2005: Ursus Breweries, Interbrew, Bramac, Procter&Gamble, Henkel Romania, Romstal, Kronospan, Saint Gobain Glass, Michelin, Cord Romania
2006: Tenaris Silcotub, Deslee Textiles, Coficab, Delphi, Zoppas Industries, Takata Petri, Ambient, Electrolux

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO