Companii

Grupul Intercolony a dat 42 mil. euro pe terenuri

02.05.2008, 18:31 60

Compania de dezvoltare imobiliara Intercolony, subsidiara a grupului israelian American Colony, cu o capitalizare de 37 mil. euro pe bursa de la Tel Aviv, a investit pana in prezent 42 mil. euro in achizitia de terenuri in Bucuresti si in imprejurimile orasului, loturi destinate realizarii mai multor ansambluri rezidentiale.
Cele mai mari loturi ale companiei se afla in comuna Afumati, 70 de hectare de teren, si in Voluntari, unde va incepe primul proiect al companiei pe piata locala, care va cuprinde 1.500 de apartamente si va implica o investitie de peste 100 de milioane de euro.
"Ne propunem sa incepem in luna iunie a acestui an lucrarile de constructie la prima etapa a proiectului, care va cuprinde 324 de apartamente in doua blocuri de 16 etaje si o zona comerciala de 10.000 de metri patrati. Investitia in aceasta etapa se ridica la 40 de milioane de euro, excluzand pretul terenului, si va fi finantata si printr-un credit obtinut de la MKB Romexterra Bank", a declarat Itai Hen, CEO al Intercolony.
Proiectul va fi derulat pe un teren de patru hectare, cumparat in urma cu un an, si va fi construit de firma Intercolony Caspit Building Constructions (ICBC), infiintata de Intercolony in urma cu trei luni alaturi de fostul general manager al companiei Danya Cebus, subsidiara a grupului Africa Israel. Durata lucrarilor la prima etapa este estimata la 18-24 de luni.
Pe de alta parte, compania detine in Afumati o serie de parcele de teren pe care isi propune realizarea mai multor proiecte diferite.
Localitatile din nordul Bucurestiului, precum Tunari, Stefanesti sau Snagov au devenit noi tinte pentru dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale.
"Vom incepe anul viitor lucrarile in Afumati, unde vom dezvolta opt ansambluri diferite. In total vor fi intre 6.000 si 9.000 de locuinte, cu un regim de maximum trei etaje. Investitia estimata in aceste proiecte este de minimum 500 de milioane de euro", adauga Hen.
Un al treilea proiect al companiei va fi derulat pe malul lacului Tei din zona de nord a Capitalei unde Intercolony detine un lot de teren si se afla in negocieri pentru achizitia altor 9.000 de metri patrati pentru realizarea unui ansamblu rezidential format din 300 de apartamente.
"Ne concentram doar pe dezvoltarea de ansambluri rezidentiale, segment care consideram ca are potential de crestere pentru urmatorii 5-7 ani. Totodata, atentia noastra este asupra Bucurestiului si a imprejurimilor orasului, unde putem oferi o alternativa celor care nu-si doresc sa locuiasca in aglomeratia din centrul Capitalei", spune reprezentantul Intercolony.
Compania este prezenta in Romania de un an si jumatate si a facut primii pasi catre listarea pe bursa AIM de la Londra, unde sunt tranzactionate actiunile mai multor companii prezente deja in Romania.
"Din cauza contextului global, suntem deocamdata in stand-by, dar n-am renuntat la ideea listarii. In Romania
mi-a luat sase luni sa studiez piata pana am facut prima achizitie", spune Hen.
Pentru proiectul din Voluntari, care va cuprinde in total opt blocuri, au fost obtinute autorizatiile de constructie, astfel lucrarile ar putea incepe in viitorul apropiat.
"Nu avem probleme cu muncitorii in momentul de fata si nu este in prezent o criza in acest domeniu. Depinde cum ii platesti si cum ii tratezi. Pe viitor ar putea fi o problema, dupa ce vom incepe lucrarile la mai multe proiecte, dar din ce in ce mai multi oameni incep sa vina la lucru in Romania", spune Digi Caspit, CEO al firmei de constructii ICDC.
Caspit era CEO al Danya Cebus in toamna anului trecut, cand firma de constructii a devenit antreprenorul general al mallului Cotroceni Park din Bucuresti, un alt proiect construit de companie fiind ansamblul rezidential Planorama din Colentina.
American Colony, firma mama, este controlata de doi oameni de afaceri israelieni care detin 85% dintre actiuni, restul titlurilor fiind listate pe bursa de la Tel Aviv.
Intercolony are activitate in Romania, Ungaria si Cipru, biroul local numarand in prezent aproximativ 15 oameni. Printre colaboratorii de pe piata locala se numara bancile MKB Romexterra si Bancpost si casa de avocatura Buzescu.
Companiile din Israel sunt printre cei mai activi dezvoltatori de pe piata imobiliara locala, printre cei mai importanti jucatori numarandu-se firme precum Globe Trade Center, Africa Israel, Plaza Centers sau grupul Euromall.Grupul britanic Aegis a cumparat agentia Tempo Media.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO