Companii

Hidroconstructia: Intarzierea startului se vede in rezultatele semestriale

28.08.2003, 00:00 27

Una dintre cele mai mari companii de constructii de pe piata romaneasca, Hidroconstructia a incheiat primul semestru al acestui an cu o cifra de afaceri neta de 1.520 miliarde lei (46 milioane dolari), valoare mai mica in dolari cu 9% decat anul trecut. Profitul net al companiei a fost in aceeasi perioada 64 miliarde lei (1,9 milioane dolari) fata de 74 miliarde lei (2,2 milioane dolari) in primele sase luni ale anului trecut.
"Rezultatele obtinute in primele sase luni ale anului reflecta faptul ca lucrarile de constructii au inceput in luna aprilie, mai tarziu cu o luna fata de anul anterior", au spus oficialii Hidroconstructia. Sezonul rece prelungit de la inceputul acestui an a amanat inceperea lucrarilor in spatii deschise fata de alti ani, lucru ce a afectat rezultatele financiare ale companiilor din industria cimentului, betoanelor si agregatelor, precum si a companiilor de constructii.
De altfel, previziunile pentru acest an ale oficialilor Hidroconstructia sunt foarte prudente, fiind estimate venituri totale de 3.405 miliarde lei, mai putin cu circa 20% fata de cele realizate anul trecut, cand  a avut o valoare de 128 mil. $. Reprezentantii companiei precizeaza insa ca si anul trecut, nivelul estimat al veniturilor totale a fost de 2.800 miliarde lei, cu mult sub realizari. Diferentele mari intre previziuni si realizari sunt explicate prin faptul ca previziunile sunt calculate pe baza contractelor deja semnate, pe langa care apar ulterior participari la licitatii de lucrari, potrivit lui Emil Timofti, directorul general al societatii.
Rata profitului tintita pentru acest an este de 5,1% din valoarea cifrei de afaceri fata de 7,3%, cat a fost in 2002.
Hidroconstructia este o companie cu un portofoliu variat de lucrari pe piata constructiilor, de la lucrari civile si industriale, drumuri, poduri, constructii edilitare in tara si strainatate, insa profilul de baza este de constructor specializat in hidrocentrale.
Hidroconstructia va construi hidrocentrala de la Islaz, primul proiect greenfield de pe piata hidro de dupa 1989, estimat in acest moment la 120 - 150 mil. $. Singura oferta depusa pentru acest proiect a fost depusa de un consortiu format din cinci companii si condus de Romelectro. Din consortiu mai fac parte Energy Holding, Energomontaj si Institutul de Studii si Consultanta Energetica (ISCE).
"Pentru Hidroconstructia, lucrarea de la Islaz are o valoare de aproximativ 70 mil. $", au precizat pentru ZF surse din cadrul companiei.
Ca strategie, conducerea companiei a anuntat, recent, ca intentioneaza sa se concentreze mai mult asupra marilor proiecte de infrastructura in perioada urmatoare, ce vor ocupa o pondere mai mare in cifra de afaceri din urmatorii ani. Sunt avute astfel in vedere asocieri de tip joint venture (societate mixta) cu Strabag si Astaldi pe proiecte concrete, Hidroconstructia dorind sa urce din pozitia de subcontractor al firmelor ce indeplinesc conditii de antreprenor general in postura de asociat al acestora.
Hidroconstructia, infiintata in anul 1950, a devenit in 1995 societate cu capital privat prin metoda MEBO (cumpararea actiunilor societatii de catre conducere si salariati). Capitalul social al companiei este de 76,9 mld. lei, Hidroconstructia numarand peste 10.000 angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO