Companii

Hidroelectrica extinde seria creditelor: după BERD, firma ia 32 mil. euro de la RBS

Hidroelectrica extinde seria creditelor: după BERD, firma ia 32 mil. euro de la RBS

Sanda Abrudan, director energie şi resurse, RBS România

Autor: Roxana Petrescu

13.09.2011, 00:04 341

Hidroelectrica, cel mai mare pro­du­cător de energie din România, continuă seria creditelor luate de marile bănci, RBS Ro­mânia fiind ultima instituţie financiară de la care compania a luat un împrumut de 32 mil. euro.

"Ne dorim să jucăm un rol activ în dez­voltarea sectorului energetic din România, îm­pru­mutul acordat Hidroelectrica înscriin­du-se în această strategie. În acest sens, doar în ultimele 3 luni ale acestui an RBS Ro­mânia a aprobat facilităţi bilaterale în va­loare de peste 100 mil. euro pentru companii din acest sector", a declarat Sanda Abrudan, director energie şi resurse, RBS România. Cele 32 mil. euro vor fi destinate finan­ţării capitalului de lucru al companiei, iar creditul va fi returnat în maximum un an de zile.

110 mil. euro de la BERD

Contractul cu RBS vine în contextul în care recent Hidroelectrica a mai semnat un contract de finanţare în valoare de 110 mil. euro cu Banca Europeană pen­tru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Banii sunt pentru retehno­logi­zarea centralei Stejaru Bicaz, una dintre cele mai mari unităţi hidro din România, pusă în funcţiune în urmă cu mai bine de 50 de ani. Cu aceşti bani, Hidroelectrica va putea să-i mai dea încă 30 de ani de viaţă hidrocentralei cu care practic a început procesul de electrificare al României, după această unitate fiind realizate alte grupuri de mari dimensiuni aşa cum este cazul Porţilor de Fier.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei, de la începutul anului 2009 şi până la jumătatea acestui an Hidroelectrica a fost compania cu cele mai mari fonduri alocate pentru investiţii, în această perioadă producătorul de electricitate având un buget de peste 2,6 miliarde de lei (peste 621 de milioane de euro). Totodată, firma ocupă locul trei în clasamentul bugetelor de investiţii care urmează a fi realizate până la finalul acestui an, compania urmând să realizeze proiecte în valoare de 2 miliarde de lei (peste 476 de milioane de euro), conform datelor acţionarului majoritar al Hidro­electrica, Ministerul Economiei.

Şase luni secetoase

Hidroelectrica este firma care a obţinut anul trecut al treilea cel mai mare profit net ca valoare dintre toate companiile contro­la­te de statul român. Câştigul producă­torului de energie a ajuns la aproape 70 mil. euro, de şase ori mai mare comparativ cu 2009, anul 2010 fiind unul foarte bun pentru com­pa­nie, mai ales datorită precipitaţiilor abun­dente.

Lucrurile par însă a se schimba radical anul acesta când ploile mai sărace faţă de anul trecut şi creşterea costurilor cu apa folosită au redus profitul Hidroelectrica de aproape patru ori în primul semestru al anului faţă de aceeaşi perioadă din 2010. La finalul primelor şase luni, câştigul brut al celui mai mare producător de energie din România era de numai 51,9 mil. lei (12,3 mil. euro), faţă de 197,5 mil. lei (47 mil. euro) în aceeaşi perioadă a anului trecut. Afacerile companiei au ajuns în perioada analizată la 1,64 mld. lei (390,4 mil. euro).

Hidroelectrica împreună cu SNLO, Elec­­trica Furnizare şi Romarm sunt în pri­mul calup de firme care ar urma ca de anul viitor să aibă management privat, aceasta fiind una dintre cele mai ample iniţiative de restructurare întreprinse de statul român în ceea ce priveşte admnistrarea companiilor din portofoliu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO