Companii

Horia Manda, RAEF: In sase luni vom vedea o scadere a valorii activelor, ceea ce va inlesni tranzactiile

Horia Manda, RAEF: In sase luni vom vedea o scadere a valorii activelor, ceea ce va inlesni tranzactiile

Horia Manda, senior vice president si chief investment officer al RAEF: Anumite anticipari foarte optimiste si, intr-o oarecare masura, speculative ale antreprenorilor locali au dus la o crestere extrem de rapida a valorii activelor in Romania (imobiliare - terenuri, cladiri), dar si a valorilor companiilor si au generat discrepante accentuate fata de asteptarile investitorilor.

25.02.2008, 20:30 114

"Strategia noastra pentru 2008 nu a fost afectata de inceputul de an tulbure deoarece situatia a fost anticipata cu ceva vreme in urma. Criza sectorului financiar ipotecar din SUA si apoi a pietelor internationale a imprumuturilor s-au suprapus si intr-o oarecare masura au accentuat si mai mult problemele economiei romanesti, destul de clare inca de la inceputului anului 2007", a spus Manda intr-un interviu acordat ZF.
Enterprise Capital este compania care adiministreaza RAEF, primul vehicul de investitii lansat de americani pe piata locala, si fondul de Investitii BAF (Balkan Accession Fund), cu expunere pe regiunea Balcanilor. Estimarea de 40 mil. euro se refera la investitiile care vor fi facute prin ambele fonduri.
La nivelul anului trecut, cele doua entitati reprezentate de Horia Manda au fost cele mai active in exit-uri si preluari de participatii la companii.
Anul trecut, RAEF a iesit din afacerea Golden Tulip, unde detinea 58% din titluri. In urma acestui exit, RAEF a obtinut de mai bine de doua ori banii investiti. De asemenea, RAEF a iesit si din afacerea Certinvest, unde erau actionari majoritari cu 78% din titluri.
"A fost o tranzactie cu un multiplu de exit foarte bun", a spus Manda fara a oferi mai multe detalii. Tot anul trecut, RAEF impreuna cu BAF au iesit din afacerea Domo.
"Aceasta tranzactie a avut doua componente: cea initiala in care plata s-a facut in septembrie 2007 si plata finala care se va face in urmatoarele saptamani". In urma acestui exit, BAF si-a multiplicat de patru ori banii investiti, iar RAEF de cinci ori. Potrivit calculelor ZF, cele doua fonduri vor incasa in total circa 24 mil. euro. Pe lista investitiilor de anul trecut, se numara preluarea companiei de microfinantare Capa Finance Cluj.
"Capa Finance este o investitie in care imediat dupa cumparare am majorat capitalul. In momentul in care am facut majorarea de capital RAEF a adus si BAF. In acest moment RAEF controleaza 55% din actiuni, iar BAF 44%. Managemenul are restul de 1%", a precizat Manda.
O alta investitie de anul trecut este Industrial Access, companie care inchiriaza echipamente pentru constructii.
"Tranzactia a presupus achizitia de actiuni si o majorare de capital. Am achizitionat 90% din actiunile vechi si noi ale companiei. Managerul detine restul actiunilor. Valoarea tranzactiei a fost de 3,6 mil. euro, dar probabil ca vom majora substantial capitalul in functie de dezvoltarea afacerii", a concis Manda.
In ceea ce priveste domeniile pe care se uita in acest an, Manda spune ca sunt cele anuntate inca din anul precedent: servicii financiare, bunuri si servicii de consum, retail, logistica si materiale de constructii.
"Ne uitam si la sectorul serviciilor de sanatate. Domeniul este la inceput si toate companiile sunt intr-un stagiu incipient. Este vorba de o piata emergenta astfel ca si un start-up isi gaseste un loc. Exista potentiale tranzactii si potentiale tinte. Ma astept ca piata sa inceapa sa se consolideze", a continuat Manda.
Reprezentantul RAEF spune insa ca anumite anticipari foarte optimiste si, intr-o oarecare masura, speculative ale antreprenorilor locali au dus la o crestere extrem de rapida a valorii activelor in Romania (imobiliare - terenuri, cladiri), dar si a valorilor companiilor.
"Aceste anticipari au generat discrepante accentuate fata de asteptarile investitorilor. Acest lucru afecteaza in buna masura situatia actuala a investitorilor de private equity si face destul de dificila realizarea tranzactiilor, atat in ceea ce priveste numarul lor cat si dimensiunea acestor tranzactii", a continuat Manda.
Cu toate acestea, exista si o componenta pozitiva generata de faptul ca in urmatoarea perioada antreprenorii vor reevalua activele pe care le detin.
"In afara neajunsurilor inerente, situatiile de turbulenta au si o componenta pozitiva pe termen mediu si lung, in sensul reconsiderarii valorii acestor active de catre antreprenori. Estimarea mea este ca in sase luni vom vedea o scadere a valorii activelor, care va inlesni tranzactiile".
Cresterea de pe Bursa din ultimii ani a fost in opinia lui Manda "putin exagerata", astfel ca, inevitabil, la un moment dat, urmau sa apara si corectiile. "In opinia mea, devalorizarea leului, faptul ca perspectivele economiei sunt mai discutabile in acest moment, vor determina o reducere a diferentelor intre asteptarile vanzatorilor si cumparatorilor si realizarea unor tranzactii la preturi cu o mai buna fundamentare economica. Un bun exemplu este Bursa de Valori, iar caderea abrupta a Bursei din ultimul timp s-a datorat si faptului ca trei ani de zile am asistat la o crestere in opinia mea putin exagerata, nefundamentata intotdeauna economic", a mai spus Manda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO