Companii

IAR se imprumuta din nou pentru a-si finanta contractele

03.10.2005, 19:02 10

Compania IAR Brasov, specializata in constructia si reparatia de elicoptere, va contracta un credit in valoare de 10,3 mil. $ (8,5 mil. euro) pentru a-si asigura capitalul de lucru necesar derularii a doua contracte pentru modernizarea unor elicoptere pentru aviatia si marina romana.

Creditul a fost aprobat de catre actionari in cadrul Adunarii Generale din 30 septembrie. Valoarea celor doua contracte care intra in cadrul programului NATO se ridica la circa 25 mil. $ (peste 20 mil. euro).

IAR lucreaza la acest proiect alaturi de compania israeliana Elbit Systems, care va furniza partii romane echipamente electronice si sisteme pentru zborurile de noapte, acest contract fiind destinate alinierii flotei romanesti la standardele impuse de NATO.

Actionarii IAR Brasov au mai aprobat majorarea plafonului creditului necesar derularii contractelor cu Emiratele Arabe Unite cu 3,2 mil. $ (2,6 mil. euro) pana la 43,4 mil. $ (35,8 mil. euro). IAR a inceput sa lucreze in urma cu doi ani in cadrul unui contract cu armata Emiratelor Arabe Unite, care prevede livrarea a 25 de elicoptere Puma. Primul elicopter urma sa fie finalizat anul acesta, iar contractul va fi finalizat in 2007. IAR Brasov are asigurate contracte de productie pentru aproape intreaga capacitate pana in anul 2007, avand, in plus, contracte si pentru anii 2008 si 2009. Valoarea totala a contractelor incheiate de IAR se ridica la sfarsitul lunii iunie la peste 296 de milioane de lei (82 mil. euro).

In primul semestru al acestui an, compania a realizat o cifra de afaceri de 48,2 milioane de lei (13,1 mil. euro), in crestere cu 45% fata de perioada similara a anului trecut, obtinand un profit net de 5,8 mil. lei (1,58 mil. euro). Actionarul majoritar al IAR Brasov este Ministerul Economiei si Comertului, care detine 65% din actiuni, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale detine 7,3% din capitalul social, iar SIF Transilvania - 4,5%.

Actiunile IAR sunt listate la Categoria de Baza a Bursei Electronice RASDAQ. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat la pretul de 1,52 lei/actiune, capitalizarea companiei depasind 8 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO