Companii

Iberdrola: Suntem dispusi sa licitam ca sa intram pe piata de energie

06.04.2006, 00:00 27

Grupul energetic spaniol Iberdrola considera ca Romania va fi o piata de baza pentru dezvoltarea regionala a operatiunilor.

"Suntem dispusi sa licitam pentru ca Romania va fi o piata de baza pentru noi, o platforma de dezvoltare in zona Europei Centrale si de Est", a declarat Jose Luis del Valle, directorul pentru strategie si dezvoltare al grupului energetic spaniol Iberdrola, unul dintre investitorii prezenti pe lista scurta pentru privatizarea Electrica Muntenia Sud.

"Electrica Muntenia Sud este pozitionata in zona cu cel mai mare potential de crestere din Romania. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care am optat sa participam la aceasta privatizare", a adaugat del Valle.

Iberdrola crede ca cel mai important atu pe care il detine in aceasta cursa este statutul de investitor privat. "Acesta este scopul unei privatizari. Sa transformi o companie de stat intr-una privata, nu s-o vinzi altui stat", a explicat oficialul Iberdrola.

In cursa pentru privatizarea "perlei coroanei Electrica", afacere din care statul spera sa obtina peste 750 de milioane de euro, mai sunt inscrisi gigantul de utilitati italian Enel, grupul francez Gaz de France, CEZ (Cehia) si RWE (Germania). Cu exceptia RWE, toate grupurile enumerate au ca actionar majoritar statul.

Spaniolii sunt la prima lor incercare semnificativa de a intra pe piata romaneasca a energiei. "Nu am participat la celelalte procese de privatizare pentru ca ne-am concentrat pana in prezent pe realizarea unor investitii majore in cadrul grupului, investitii directionate cu precadere in unitati de productie, precum si in dezvoltarea unor capacitati de producere a energiei regenarabile".

Legat de pretul asteptat de Electrica in urma privatizarii celei mai valoroase distributii de electricitate, respectiv 750 mil. euro, el a precizat ca aceasta suma nu este decat o referinta care nu trebuie respectata in mod obligatoriu. Important pentru investitorul spaniol este masura in care pretul acordat se incadreaza in calculele de profitabilitate, in termenii stabiliti legati de aceasta tranzactie.

"Dorim sa obtinem capacitati de productie si de distributie, iar Romania ne ofera aceste posibilitati", a adaugat del Valle. Spaniolii au precizat ca in cazul unui esec in acest proces raman deschise celelalte oportunitati de privatizare si anume Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord, dar si complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova. Iberdrola are o productivitate de aproximativ 11,7 GWh/angajat, in timp ce Electrica Muntenia Sud inregistreaza o valoare situata intre 4-5 GWh/angajat.

"In cinci ani, Electrica Muntenia Sud si-ar putea dubla eficienta", este de parere del Valle. "Pentru indeplinirea acestui obiectiv, unul dintre cele mai importante lucruri este reducerea pierderilor de energie electrica".

Iberdrola a obtinut anului trecut un profit net de 1,3 miliarde de euro si valoreaza pe Bursa 24 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO