Companii

Ilefor: Instabilitateacursului ne incetineste cresterea

05.03.2007, 17:50 22

Producatorul de mobila Ilefor din Targu-Mures estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de peste 6,4 milioane de euro, in crestere fata de anul trecut cand acest indicator s-a situat la aproximativ 6,1 milioane de euro.
"Evolutia ar putea fi mai mare insa avand livrari intracomunitare suntem afectati de instabilitatea cursului valutar. In plus, au crescut costurile cu materia prima, cu utilitatile si, mai ales, costurile salariale", a declarat pentru ZF Transilvania Claudia Florea, director economic al Ilefor.
Anul trecut, compania a inregistrat o crestere de 10% a cifrei de afaceri fata de 2005, evolutia fiind datorata mai ales numarului tot mai mare de livrari pentru piata interna, in special catre Mobexpert. "Retailerul de mobila este principalul nostru client pe piata din Romania, iar deschiderea de noi magazine Mobexpert a contribuit la cresterea cererii de mobila", a precizat Claudia Florea.
In 2006, vanzarile pe piata interna s-au cifrat la aproximativ 2 milioane de euro, restul fiind realizate la extern.
Compania Ilefor a investit anul trecut aproximativ 750.000 de euro pentru dezvoltarea capacitatilor de productie si pentru alinierea la standardele de mediu europene, aceasta investitie continuand proiectul demarat in 2005, cand compania a alocat un buget de un milion de euro pentru dezvoltarea capacitatilor de productie si pentru mediu.
Pe fondul acestor investitii Ilefor a crescut productivitatea fabricii, numarul angajatilor fiind in prezent mai mic cu 10% fata de anii trecuti.
Principalele produse realizate de Ilefor sunt mobilier pentru sufragerie, mobilier pentru dormitor si mic mobilier. Cei mai importanti clienti ai firmei de pe piata externa sunt firmele But din Franta, Crack Belgia sau Desmet din Belgia.
Pe piata interna principalul client este reteaua de magazine Mobexpert, care achizitioneaza circa 20% din productia realizata de Ilefor. Concurentii fabricii pe piata romaneasca sunt companiile Samus Mex, Alprom, Famos si Samobil.
Mobexpert este unul dintre cei mai importanti producatori si retaileri de mobila din Romania. Alte fabrici din cadrul grupului sunt Samus Mex, Modulo Mex, Confo Mex, Ergo Mex, Mobexpert Prod, Moldo Mex si Stratus Mex. Grupul are in componenta peste 30 de firme si a investit puternic in ultimii ani in divizia de retail.
Actionarii Ilefor sunt Mobexpert Group cu 30%, Dan Viorel Sucu, presedintele Mobexpert, cu 18,18%, printre ceilalti actionari numarandu-se Fondul de Investitii Broadhurst, cu 7,25%. Momentan compania lucreaza cu un numar de 760 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO