Companii

Immoeast: Sunt si malluri pe jumatate goale

23.12.2009, 23:07 24

Reprezentantii fondului austriac de investitii Immoeast, cuactive de 962 de milioane de euro pe piata locala, sustin ca inunele orase din tara sunt centre comerciale pe jumatate goale, intimp ce la nivelul Capitalei gradul de neocupare a mallurilor nudepaseste 5%.
"Cererea pentru spatii noi a totalizat ceva mai mult de 100.000 demetri patrati in 2009, fara a acoperi nici macar o treime dinoferta pentru acest an. Situatia pe piata de retail din Bucurestipoate fi considerata satisfacatoare, cu o rata de neocupare deaproximativ 5%, dar centrele comerciale din unele orase regionaleinregistreaza spatii goale cu o suprafata de pana la 50%", se aratain raportul financiar semestrial al Immoeast.
Austriecii detin in Romania trei centre comerciale operationale -Polus Center din Cluj, Euromall Pitesti si Armonia Center din Arad- cea mai buna situatie avand-o proiectul din Cluj, care genereazaun trafic si vanzari destul de bune.
Immoeast este cel mai mare proprietar de spatii de birouri dinBucuresti, unde a reinnoit in acest an contracte de inchiriere cucompanii precum Raiffeisen, Procter & Gamble sau Vodafone. Cutoate acestea, situatia de pe piata locala nu este unamultumitoare, tinand cont ca nivelul chiriilor a scazut, pe fondulunei oferte excedentare in acest an.
"In Romania si Bulgaria, cei mai noi membri ai Uniunii Europene,situatia pietelor este de asemenea nesatisfacatoare. Romania suferain primul rand din cauza efectelor care preced perioada de boom depana la mijlocul anului 2008 si care au determinat finalizarea unuivolum substantial de spatii comerciale si de birouri in varfulcrizei din 2009", spun oficialii Immoeast.
Cele mai importante cladiri de birouri detinute de Immoeast inBucuresti sunt parcurile de afaceri Iride, Victoria Park si S-Parksau cladirile Bucharest Corporate Center, Global Business Centersau Baneasa Airport Tower.
In intervalul mai-octombrie 2009 austriecii au incasat 36,5milioane de euro din chirii in Romania, cel mai mare volum dintretarile straine Austriei pe care Immoeast este prezent. Austrieciimai au in constructie o serie de centre comerciale a carorfinalizare este programata pentru anul viitor in orase precum BaiaMare, Craiova sau Constanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO