Companii

Immoeast: TriGranit si Adama au sustinut cresterea profitului

11.07.2007, 19:14 17

Reprezentantii fondului austriac de investitii Immoeast, care deruleaza proiecte de aproximativ 1,5 mld. euro pe piata locala, spun ca intrarea in actionariatul companiilor de dezvoltare imobiliara TriGranit si Adama a avut o "mare importanta" la obtinerea unui castig inainte de taxe si dobanzi (EBIT) de 541 mil. euro in anul fiscal 2006-2007.
TriGranit Development este implicata pe piata locala in proiectele Polus Center din Cluj si Constanta, in timp ce Adama are in dezvoltare proiecte ce prevad construirea a peste 10.000 de apartamente pe piata locala. Immoeast a preluat 25% din fiecare dintre cele doua companii. Reprezentantii grupului austriac nu au comunicat valoarea castigurilor obtinute in Romania.
Directia investitiilor Immoeast s-a mutat dinspre Europa Centrala si de Est catre Europa de Sud-Est, iar Romania a devenit principala tinta a proiectelor Immoeast, afirma reprezentantii companiei austriece. Profitul companiei a depasit cu 80% estimarile celor zece banci de investitii care analizeaza activitatea Immoeast, institutiile preconizand un profit de 320 mil. euro. "Schimbarea focusului investitiilor dinspre Europa Centrala si de Est catre Sud-Estul Europei, ponderea mai mare alocata sectorului de retail si, mai presus de toate, implicarea mai mare in activitatea de dezvoltare sunt factorii care au imbunatatit semnificativ rezultatele companiei", a declarat Karl Petrikovics, directorul general al Immoeast.
La inceput, Immoeast a atacat piata locala in special pe segmentul spatiilor de birouri, unde a achizitionat mai multe parcuri de afaceri din nordul Bucurestiului, precum IRIDE Business Park, Victoria Park sau S-Park. Intre timp, austriecii s-au implicat mult mai activ in sectorul de retail, unde au cumparat in special proiecte aflate in diferite stadii de dezvoltare, la Galati, Cluj sau Constanta.
Per total, valoarea cumulata a activelor detinute, incluzand investitiile asumate, a depasit noua miliarde de euro, in timp ce numarul proprietatilor din portofoliu a crescut de la 116 la 385.
Dupa derularea urmatorului program de investitii, sustinut de majorarea de capital de 2,84 mld. euro realizata in luna mai a acestui an, planurile austriecilor prevad atingerea unui portofoliu cu o valoare de 13 mld. euro. "Programul de achizitii a fost pregatit in detaliu si toate investitiile planuite au fost deja aprobate de consiliul de supervizare. Majoritatea se afla deja in stadii finale de negociere sau in due dilligence", a adaugat Petrikovics.
Investitiile in proiecte aflate in dezvoltare reprezinta deja doua treimi din volumul total al investitiilor Immoeast.
Potrivit celor mai recente informatii, portofoliul fondului austriac de investitii pe piata locala a ajuns la 113 proprietati, cu o suprafata totala de 3,85 milioane de metri patrati, dintre care 44 de proprietati de retail, finalizate sau in diferite stadii de dezvoltare, cu o suprafata inchiriabila de 894.000 mp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO