Companii

Immpuls: Birourile construite în boom au fost ridicate cu gândul la tranzacţii rapide

Immpuls: Birourile construite în boom au fost ridicate cu gândul la tranzacţii rapide

Foto Shutterstock

Autor: Andreea Neferu

28.11.2012, 00:07 712

Immpuls, companie de consultanţă, proiectare şi project management în real estate, apreciază că piaţa tranzacţiilor de clădiri de birouri continuă să se confrunte cu blocaje, printre motive numărându-se costurile de întreţinere mari, calitatea redusă şi problemele de autorizare, care îngreunează procesele de închiriere sau de vânzare.

"Clădirile de birouri construite în perioada de boom nu au fost ridicate cu gândul la viitor, ci la tranzacţii rapide. Cumpărătorii, interesaţi şi ei de venituri imediate sau extinderea accelerată a portofoliilor, au avut o atitudine similară. Astăzi, există o prudenţă mai mare, de fapt normală, pentru achiziţii şi închirieri, care scoate la lumină problemele clă­dirilor existente", a declarat Tudor Popp, managing partner al Immpuls.

Compania spune că cele mai des întâlnite upgrade-uri (îmbunătăţiri) la clădirile de birouri se regăsesc în zona de ventilare-climatizare, eficienţă a instalaţiilor sau ascensoare. Procesele de îmbunătăţiri (par­tea de construcţie pro­priu-zisă) pot costa între 500.000 şi 1,5 milioane de euro şi pot dura de la câteva luni la câţiva ani.

"Clădirile care punctează extrem de slab la calitate, costuri, parcări, siguranţă sau locaţie vor avea nevoie de noi con­cepte pentru a-şi găsi clienţi. Acestea se pot traduce chiar în redefinire structurală şi funcţională", a mai spus Popp.

Compania Immpuls, fon­dată în 2006, îi are în acţio­nariat pe germanii de la Luxemburger Team Group (50%), pe Tudor Popp (40%) şi pe un alt investitor austriac (10%).

Printre proiectele în care compania Immpuls a fost implicată se numără Petrom City, centrul comercial Iris Shopping Center sau clădirea de birouri Millennium BC. Acest ultim proiect, care a fost devastat de un incendiu puternic în 2009, a obţinut în luna mai a acestui an o autorizaţie de construire pentru refacerea clădirii, a spus Tudor Popp. În contextul în care avizele de construire au o valabilitate de un an, proprietarul clădirii de birouri, fondul de investiţii Aberdeen Immobilien, ar trebui să demareze lucrările până în primăvara lui 2013. "Ar fi mai ieftin de reconstruit decât de reparat, dar ar fi mai greu de obţinut autorizaţiile de construire, pentru că este o zonă protejată istoric", a spus Popp. Immpuls a fost implicată în securizarea imobilului în urma incendiului şi în evaluarea daunelor, dar şi în expertiza tehnică şi partea de renovare a clădirii.

Immpuls a avut anul trecut o cifră de afaceri de circa 1,1 milioane de euro, mai mult decât dublu faţă de anul anterior, iar în 2012 mizează pe un business similar, de circa 1 milion de euro. "În criză, am crescut pentru că ne-am ocupat să reparăm clădiri noi - acesta e profilul de criză", a spus Popp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO