Companii

Imobiliare: Se atinge „pragul de jos” in domeniul care a facut cei mai multi milionari?

04.01.2010, 00:00 24

Teama consumatorilor si a investitorilor de a cumpara intr-operioada riscanta ar putea continua sa-i determine pe proprietariide active imobiliare (care vor dori cu adevarat sa vanda) sa reducadin preturi cel putin in prima parte a acestui an, intr-o piatainghetata aproape complet de mai bine de un an si jumatate.

Pentru multi romani, in deceniul trecut imobiliarele au fostafacerea vietii: "Erau oameni care cumparau orice era scos lavanzare in zona. Nu conta pretul. Negociau cat negociau, dar panala urma semnau tranzactia", descria un investitor local situatia dela inceputul anilor 2000, cand unii oameni de afaceri anticipaucresterea preturilor.

Unii au vandut pe maxim. Altii au ramas cu apartamentele siterenurile. Iar pe o piata in scadere, cum se prezenta la sfarsitulanului 2009, investitiile in imobiliare vor fi minore in 2010 si sevor indrepta inspre doua directii: continuarea unor proiecteincepute inca din 2007-2008 si achizitii punctuale de lainvestitori presati de banca sau care doresc sa salveze alteproiecte mai importante, aflate la randul lor in dificultate.

In prima categorie intra centrele comerciale Sun Plaza si Cocordin Bucuresti, Atrium Center Arad, Gold Plaza Baia Mare sau PolusCenter Constanta, cateva ansambluri de locuinte precum Upground sauLaguna Residence din Capitala, precum si un numar restrans decladiri de birouri (Nusco Tower sau Lakeview de pe bulevardul BarbuVacarescu).

Aceste proiecte vor mai atrage investitii de zeci sau chiar sutede milioane de euro in acest an. Dar aceste proiecte care merg dininertie sunt tot mai putine, astfel ca producatorii de materiale deconstructii si constructorii implicit vor avea tot mai putinecomenzi.

Pe langa aceste proiecte, speranta constructorilor estedezmortirea dezvoltatorilor care au ramas in piata cu planuri dea-si continua proiectele, dupa reluarea finantarilor si a cereriiin toate domeniile, precum si aparitia unor investitori noi, caresa profite de preturile "reasezate" ale terenurilor, dar si alematerialelor de constructii.

Daca in 2009 piata tranzactiilor imobiliare de mari dimensiuni afost aproape inexistenta, scazand cu circa 90% fata de anulanterior, atat ca numar, cat si ca valoare, consultantii seasteapta ca in 2010 numarul sa fie mai mare, in conditiile in care"mai rau de atat nu se poate". Cu toate acestea, valorileinregistrate in anii anteriori vor fi greu de atins in conditiilein care cele mai recente tranzactii arata reduceri de preturi laterenuri de pana la 75-80%.

Multi s-ar putea intreba: dar de cate malluri, blocuri noi siturnuri de birouri mai este nevoie? Unul dintre raspunsuri ar puteafi oferit de imaginile in care centrele comerciale importante dinBucuresti erau arhipline in perioada minivacantei de iarna. Esteadevarat ca in ultimii ani au fost construite si numeroase proiectece nu isi gasesc locul, dar tocmai acest lucru poate constituipremisa unei noi perioade de dezvoltare imobiliara, cu o analizamai profunda a conceptelor si cu un profil mai putinspeculativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO