Companii

Importatorul Absolut si Campari a tras linie la 6 mil. euro anul trecut

28.03.2005, 00:00 35


Vanzarile importatorului marcilor Absolut si Campari, Cristalex Bucuresti, au crescut anul trecut cu 36% pana la aproape 6 milioane de euro, in timp ce cantitativ acestea au urcat cu 33%.


"In acest an ne asteptam la o crestere a categoriei de spirtoase de import cu cel putin 25% fata de 2004. Aceasta crestere va fi sustinuta in special de categoria whisky. O surpriza placuta pe piata o vor face bauturile din categoria value for money", spune Dan Ursu, director general al Cristalex. Compania estimeaza o crestere a vanzarilor in acest an cu 35%.


Cristalex importa pe piata romaneasca marcile de whisky Grant's si Jim Beam, vodca Absolut si Cinzano si Campari. Conform datelor proprii, Cristalex detine o cota cantitativa de 18% din piata de imported spirits.


"La categoria whisky detinem o cota de piata de 17%. Jim Beam detine peste 90% din categoria bourbon whisky, in timp ce Glenfiddich este lider de piata in categoria malt whisky", sustine Dan Ursu.

El spune ca marirea accizelor din anii trecuti si din acest an nu va duce la o crestere a vanzarilor de bauturi din import, care acum au o pondere de 2% din piata.


"Prin cresterea accizelor, spirtoasele de import nu au afectat consumul de spirtoase locale, diferenta de pret fiind inca foarte mare din cauza taxelor vamale foarte ridicate (60% pentru spirtoasele de import). In 2007, cand taxele vamale vor fi desfiintate/anulate, estimarile noastre sunt pentru o crestere a cotei de piata a bauturilor spirtoase de import de la 2% in acest moment la la 8-10%", spune Dan Ursu.


Piata de imported spirits este estimata la circa 300.000 de cutii (o cutie contine 12 sticle a 0,75 de litri) cu o valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, din care circa jumatate sunt vanzarile de whisky.


Principalii competitori ai Cristalex sunt Allied Domecq cu marcile Jack Daniel's, Ballantines, Teacher's, Finlandia Beefeater, GFS Bucuresti, importatorul brandurilor liderului mondial de pe piata bauturilor alcoolice Diageo - Johnnie Walker, J&B si Smirnoff, Pernod Ricard cu Chivas si Wyborowa si Lerida International cu Martini si Bacardi.


Dintre jucatorii autohtoni de pe piata de vodca cei mai importanti sunt Alexandrion, Prodal '94 Bucuresti cu Stalinskaya, Discovery si Infinity, Global Spirits Ploiesti cu Goldessa si Dakk.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO