Companii

In asteptarea dividendelor, SIF-urile nu au mai cåstigat in aprilie

24.05.2005, 18:58 26

Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) au inregistrat profituri mici sau chiar pierderi luna trecuta in conditiile lipsei unor tranzactii semnificative cu pachete de actiuni si a cåstigurilor reduse de dobånzile la plasamentele monetare.

Profiturile inregistrate in contabilitate de SIF-uri urmeaza sa creasca insa in lunile urmatoare pe masura ce acestea vor incasa dividendele de la companiile detinute in portofoliu.

Profitul cumulat de la inceputul anului a trei dintre SIF-uri, Banat-Crisana, Transilvania si Oltenia, a scazut usor luna trecuta in principal datorita cheltuielilor de functionare. Pe de alta parte, SIF Moldova si SIF Muntenia au cåstigiat impreuna 13 miliarde de lei (350.000 de euro).

Cel mai mare profit dintre SIF-uri apartine astfel si la finalul lunii trecute SIF Oltenia, cu un cåstig de 180 miliarde de lei (5 milioane de euro).

Profitul mai mare raportat de SIF Oltenia se datoreaza operatiunilor derulate de societate pe Bursa de Valori in primul trimestru, dar si vånzarii unui pachet de 0,22% din Mittal Steel Galati (fostul Sidex) pentru care a incasat 2,5 milioane de euro.

Profitul SIF Oltenia de la finalul lunii aprilie este echivalent cu 312 lei/actiune.

Societatea ar putea fi depasita insa la finalul acestei luni de SIF Moldova, care va inregistra in contabilitate un profit de peste 180 miliarde de lei (5 milioane de euro) in urma vånzarii pachetului majoritar de actiuni al companiei Cometex Suceava care detine mai multe spatii comerciale in oras catre retailerul de electrocasnice Altex.

La finalul lunii trecute, SIF Moldova inregistra un profit net de 60,3 mld. lei (1,7 milioane de euro).

Cel mai mic profit dintre SIF-uri apartine Transilvania, care in primele patru luni a cåstigat mai putin de un milion de euro.

SIF-urile vor inregistra in acest an o crestere semnificativa a dividendelor incasate in conditiile in care principala sursa de dividende a SIF-urilor, bancile, vor distribui dividende duble fata de anul trecut.

Fiecare dintre cele cinci societati va incasa astfel aproximativ 7 milioane de euro de la cele mai mari banci romånesti, BCR si BRD.

Ambele banci vor acorda in acest an dividende aproape duble fata de cele platite anul trecut, in conditiile in care profiturile obtinute in 2004 au inregistrat cresteri semnificative.

Cel mai putin va incasa SIF Banat-Crisana, 6,9 milioane de euro, care a decis anul trecut sa renunte la o parte a actiunilor BRD Cel mai mult in schimb va primi SIF Oltenia, care detine cele mai mari participatii dintre SIF-uri la cele doua banci. Aceasta va primi drept dividende 7,3 milioane de euro. Fiecare dintre cele cinci SIF-uri detine in jur de 5% din BCR% si 6% din BRD.

Activele nete pe actiune ale celor cinci SIF-uri au inregistrat deprecieri pe linie luna trecuta pe fondul declinului actiunilor cotate la Bursa de Valori.

Activul net cumulat inregistreaza o diminuare de 2,5 % fata de finele lunii martie, insa isi pastreaza o crestere cumulata de la inceputul anului de 14,8%.

Cea mai mare valoare a acvtivului net pe actiune apartine SIF Oltenia cu 16.430 lei/actiune, in timp ce cea mai mica valoare o inregistreaza SIF Muntenia cu 7.667 lei/actiune. SIF Muntenia este de altfel singura dintre SIF-uri in cazul careia pretul de la Bursa este mai mare decåt valoarea contabila a unei actiuni.

Capitalizarea bursiera a celor cinci SIF-uri a oscilat in ultimele zile in jurul nivelului de un miliard de euro, fiind de 966 milioane de euro la finalul sedintei bursiere de ieri. Activele nete ale celor cinci societati totalizau la finele lunii trecute exact un miliard de euro.

La Bursa SIF-urile au fost in acest an printre cele mai profitabile plasamente, cu o crestere medie de 47% de la inceputul anului pe fondul tendintei generalizate de crestere de pe piata, dar si ca urmare a optimismului investitorilor privind majorarea pragului de detinere de 0,1% prevazut in statutele SIF-urilor.

vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO