Companii

În ce sectoare din economie s-au înfiinţat cele mai multe firme

În ce sectoare din economie s-au înfiinţat cele mai multe firme

Autor: Gabriel Razi

18.10.2011, 20:00 811

Numărul de firme noi din agricultura românească a crescut cu 130% în primele nouă luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2010, astfel că în intervalul ianua­rie-septembrie au fost înregistrate peste 19.000 de firme, arată datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Avansul înmatriculărilor de firme agricole este cel mai mare între toate celelalte domenii din economie. Acest val de firme nou-înfiinţate arată că agricultura este "vedeta" economiei în acest an, mulţi antreprenori fiind încurajaţi de preţurile-record la produsele agroalimentare să înceapă afaceri în domeniu. Anul 2011 a fost extrem de bun pentru agricultură, recolta de cereale fiind cea mai bună din ultimii zece ani. Domeniul va avea şi o contribuţie importantă în PIB, de circa 8%, în creştere cu 20% faţă de anul anterior.

Al doilea sector din economie care stă bine la capitolul firme nou-înfiinţate este domeniul intermedierilor financiare şi al asigurărilor, unde au fost înregistrare puţin sub 1.900 de firme în primele nouă luni ale anului, în creştere cu 77% faţă de perioada similară anterioară.

Deşi sectorul construcţiilor continuă să nu dea semne de revenire anul acesta, tot mai mulţi antreprenori îşi arată interesul pentru acest domeniu. În primele trei trimestre ale anului au fost înfiinţate circa 10.000 de firme de construcţii, în creştere cu 56% faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

Similar, în sectorul imobiliar au fost înfiinţate cu 42% mai multe firme, astfel că numărul înmatriculărilor de noi afaceri în primele nouă luni ale anului se ridică la 1.419. O creştere comparabilă cu cea din sectorul imobiliar este înregistrată de apariţia de noi afaceri în domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale, sector unde au fost înregistrate 822 de firme noi.

La polul opus se clasează înmatriculările din domeniul comerţului. Astfel, în primele trei trimestre au apărut aproape 28.000 de firme de comerţ noi, în scădere cu 2% faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

Per total, la nivelul economiei au apărut în această perioadă 104.000 de firme noi, creşterea fiind de o pătrime faţă de aceeaşi perioadă din 2010. Pe de altă parte, în primele nouă luni din economie au dispărut 2.900 de afaceri, în scădere cu 55% faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO