Companii

In trei luni Ford incepe productia la Craiova

In trei luni Ford incepe productia la Craiova
04.09.2007, 18:34 9

Constructorul auto american Ford, care se afla in ultima etapa a negocierilor cu statul roman pentru privatizarea Automobile Craiova, ar putea incepe productia in cadrul uzinei in termen de 12-15 saptamani de la finalizarea acordului de vanzare pentru adaptarea uzinei pentru productia automobilelor marca Ford, potrivit declaratiilor lui John Fleming, presedinte si CEO al Ford of Europe, citat de publicatia britanica Sunday Times.
Fleming nu a mentionat ce automobile va asambla Ford la Craiova, insa, potrivit Sunday Times, noul Fiesta - modelul de segment mic al constructorului - este cel mai probabil candidat.
In cadrul Salonului Auto de la Frankfurt din aceasta luna Ford va prezenta conceptul Verve (foto), care anunta viitoarea generatie a lui Fiesta. Aceasta va prelua o parte din platforma tehnica a noii Mazda2, ce va fi lansata pe piata locala in octombrie.
Negocierile dintre stat si Ford pentru privatizarea Automobile Craiova au fost finalizate ieri, dupa clarificarea ultimelor doua aspecte ale contractului, care urmeaza sa fie aprobat de Guvern.
Fleming a declarat saptamana trecuta ca procedura de due diligence a fost finalizata si partile au convenit asupra pretului pentru incheierea tranzactiei, astfel ca mai trebuie discutate numai cateva aspecte ale contractului.
Potrivit unor surse oficiale, AVAS negociaza cu Ford o formula juridica legata de terenurile uzinei, a caror valoare ar trebui sa majoreze pretul pentru actiunile companiei, aceasta fiind singura problema ramasa de rezolvat inaintea semnarii contractului de vanzare-cumparare.
Cele doua parti au depasit problema datoriilor Automobile Craiova, cu introducerea unei clauze prin care investitorul american este asigurat ca nu se va confrunta, dupa preluarea uzinei, cu solicitari din partea creditorilor pentru vechile restante, si incearca sa clarifice situatia activelor imobiliare ale companiei.
Centrul de productie de la Craiova reprezinta o atractie pentru Ford, intrucat grupul american poate construi aici motoare auto si sisteme de transmisie, precum si automobile, iar forta de munca este bine pregatita.
Valoarea ofertei Ford nu a fost dezvaluita inca, dar producatorul american se angajeaza la investitii directe de 675 de milioane de euro pentru modernizarea si retehnologizarea fabricii si la cresterea numarului de angajati de la 3.900 la 7.000 si, posibil, la 9.000 de persoane.
Unitatea de la Craiova ar putea deveni unul dintre cele mai importante centre de productie Ford in Uniunea Europeana, potrivit Sunday Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO