Companii

Inca 100 de companii listate pe RASDAQ vor fi tranzactionate la Bursa

06.08.2004, 00:00 29

Un grup de 30 companii listate pe RASDAQ vor fi suspendate incepand de azi de la tranzactionare in vederea translatarii lor pe platforma tehnica a Bursei de Valori Bucuresti (BVB). In perioada urmatoare tranzactionarea a altor doua grupuri a cate 35 companii de pe RASDAQ va fi preluata de sistemul BVB, conform directorului general al Bursei Electronice RASDAQ, Anca Dumitru.
Din grupul companiilor care vor fi suspendare de la tranzactionare pe RASDAQ incepand de azi  fac parte unele din cele mai importante companii listate:  Unirea Shopping Center, Argus Constanta, Sanex Cluj - Napoca, Prodlacta Brasov, Argos Cluj, Comvex Constanta, Elpreco Craiova, Napochim Cluj - Napoca. Tranzactionarea acestora ar urma sa fie reluata pe sistemul BVB incepand de pe 19 august.
Aceste companii constituie cel de-al treilea val de emitenti care sunt translatati pe platforma Bursei. In primele doua etape au fost incluse companiile listate la Categoria I a bursei RASDAQ. Tranzactionarea companiilor de pe RASDAQ pe platforma Bursei de Valori face parte din programul de unificare a celor doua piete organizate de capital.
Nu toate companiile transferate de pe RASDAQ pe sistemul BVB indeplinesc conditiile pentru a fi listate pe viitoarea Bursa consolidata. Directorul RASDAQ spune insa ca viitoarea piata va renunta la actualul sistem de tranzactionare al RASDAQ, iar companiile care nu indeplinesc conditiile de cotare vor putea fi tranzactionate prin intermediul aceluiasi program informatic, dar in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare operat de bursa consolidata. "Am hotarat ca viitoarea piata consolidata de capital sa foloseasca un singur sistem de tranzactionare pentru cresterea eficientiei si reducarea costurilor fie ca va fi vorba de bursa propriu-zisa sau de sistemul alternativ de tranzactionare," a declarat Anca Dumitru.
Toate companiile a caror tranzactionare a fost translatata de pe RASDAQ pe BVB vor ramane in continuare listate pe RASDAQ, numai tranzactionarea si decontarea urmand sa se faca prin sistemele specializate ale Bursei de Valori. Operatiunile se vor regasi in statisticile Bursei Electronice RASDAQ.
Translatarea pe platforma Bursei a primelor doua grupuri de companii  nu a contribuit insa la cresterea lichiditatii actiunilor asa cum se dorea. Pana in prezent, unul din castigurile clare ale acestor opertaiuni a fost reducerea costurilor de decontare.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO