Companii

Inca un an cu pierderi masive la Tractorul

26.02.2004, 00:00 12

Producatorul de utilaje agricole Tractorul UTB Brasov a incheiat anul trecut cu o prierdere de 910 miliarde de lei (27 milioane de dolari), in conditiile in care cheltuielile societatii au fost aproape duble fata de venituri. Pierderile au scazut insa usor fata de anul precedent, cand Tractorul inregistra o pierdere de 1.013 miliarde de lei (32 milioane de dolari). Societatea a inregistrat anul trecut venituri totale in valoare de 1.164 miliarde de lei (35 milioane de dolari), iar cheltuielile au insumat 2.074 miliarde de lei (62 milioane de dolari).
Compania a fost cumparata la finalul anului trecut de grupul italian Landini. Conform documentelor de privatizare a uzinei brasovene, italienii vor plati o suma de 28,3 milioane de euro reprezentand contravaloarea a 80,16% din actiuni si investitiile asumate, la care se adauga 17 milioane de euro destinate achitarii datoriilor si a creditelor comerciale contractate de uzina brasoveana.
Conform rezultatelor financiare preliminate ale compania avea datorii totale de 5.481 miliarde de lei (166 milioane de dolari) la finalul anului trecut, din care platile restante reprezentau peste 80%. Creantele Tractorul erau la aceeasi data de 675 miliarde de de lei (20 milioane de dolari).
Italienii au declarat ca mizeaza pe o crestere a cifrei de afaceri a Tractorul cu peste 100% in acest an, vanzarile urmand sa ajunga la 70 milioane de euro. Compania se afla in negocieri avansate cu patru banci pentru a a oferi producatorilor agricoli o modalitate de finantare mult mai fiabila si accesibila. Pe de alta parte, Guvernul va acorda in acest an subventii producatorilor agricoli in valoare de 600 miliarde de lei (15 milioane de euro) pentru achizitia de tractoare. Itulienii vor lansa la sfarsitul acestui an noi modele de tractoare, iar uzinei Romet Buzau care, in momentul de fata, Landini asambleaza un tractor Landini de 80 de cai putere, ii va fi incredintat in viitor un rol de furnizor important de subansamble.
Landini se gandeste serios sa reactiveze pietele externe, unde in trecut au fost vandute sute de mii de tractoare produse la Brasov si care nu au putut fi aprovizionate corespunzator din cauza situatiei dificle a uzinei inainte de privatizare. Oficialii companiei au afirmat ca au semnale ca exista o cerere foarte mare pentru piese de schimb in Iranul Egiptul, Turcia, Canada si SUA, tari unde Tractorul a realizat exporturi acum mai multi ani.
Landini este una dintre diviziile grupului industrial Argo, detinut de familia Morra, si are subsidiare in Franta, Germania, Africa de Sud, Canada si SUA.
Numarul mediu al salariatilor de la Tractorul a fost anul trecut de 4.800 de persopane, fata de peste 7.000 cu un an in urma, iar prin contractul de privatizare italienii s-au angajat sa mentina la Brasov 3.300 de salariati pe o perioada de doi ani.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO