Companii

Incasarile din roviniete au triplat afacerile Companiei de Autostrazi

Incasarile din roviniete au triplat afacerile Companiei de Autostrazi
27.07.2006, 19:48 13

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 177,5 mil. euro, mai mult decat triplu fata de anul precedent, potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial. CNADNR a realizat un profit brut de 6 milioane de euro, dupa ce in 2004 a inregistrat pierderi severe de 257 mil. euro.
"Cifra de afaceri s-a marit in 2005 datorita faptului ca au crescut incasarile din vanzarile de roviniete. Majorarea a fost determinata si de introducerea la tarifare, incepand cu anul trecut, a tuturor tipurilor de autovehicule, inclusiv autoturisme", afirma conducerea CNADNR.
Afacerile CNADNR au crescut anul trecut, in conditiile in care lucrarile de amploare pe partea de infrastructura au stagnat si nu s-a construit niciun kilometru de autostrada. In prezent, reteaua de autostrazi a Romaniei ajunge la circa 228 de kilometri, plus tronsonul Fetesti-Cernavoda, 36 de kilometri, dat in folosinta pe un singur fir anul acesta. Profitul realizat de CNADNR in 2005 este unul financiar, rezultat din veniturile obtinute din diferentele de curs valutar. "Anul trecut nu am mai angajat cheltuieli, fara sa exista surse de finantare si astfel am trecut pe profit", potrivit reprezentantilor companiei.
Compania de drumuri nationale si autostrazi a fost acuzata de fostul ministru al tran-sporturilor, Gheorghe Dobre, ca a inregistrat pierderi foarte mari in anii precedenti din cauza administrarii deficitare a fondurilor straine si a celor provenite de la bugetul de stat. Potrivit lui Dobre, mai multe drumuri judetene si comu-nale au fost transformate in drumuri nationale, strategie care a adus pierderi importante bugetului companiei de drumuri nationale si autostrazi.
Ca strategie, CNADNR s-a orientat anul trecut mai mult catre lucrarile de reabilitare a drumurilor nationale si catre construirea unor sosele de centura, precum cele din Pitesti sau Sibiu cu fonduri de la Uniunea Europeana.
Compania de autostrazi si drumuri natio-nale functioneaza, incepand cu 1990, ca regie autonoma cu personalitate juridica si autonomie financiara sub autoritatea Ministerului Tran-sporturilor, Constructiilor si Turismului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO