Companii

Industria lemnului: In 2009 se pune problema sa rezistam

Industria lemnului: In 2009 se pune problema sa rezistam
24.08.2009, 17:23 96

Companiile din industria lemnului, care au cumulat pierderi de peste 40 mil. euro anul trecut, spun ca nu se vad semnalele iesirii din criza, punctul de jos al recesiunii urmand sa fie atins in primul trimestru din 2010.

"2009 ramane un an dificil in care se pune problema sa rezistam, sa iesim din criza. Deocamdata nu avem semnale ca iesim din criza. Primul trimestru din 2010 va fi o perioada foarte grea, s-ar putea sa fie chiar mai grea fata de 2009", este de parere Cosmin Capra, managerul Holzindustrie Schweighofer Romania, unul dintre primii jucatori pe aceasta piata.

El afirma ca firmele din domeniu au fost nevoite sa micsoreze preturile, procentul fiind negociat cu fiecare client in parte.

Potrivit lui Capra, anul 2008 a fost foarte dificil pentru industria lemnului, cu scaderi atat pe piata locala, cat si la export. In cadrul Holzindustrie, aproximativ 75-80% din productie merge la export. Anul trecut, grupul austriac a avut o cifra de afaceri de 148 mil. euro (pentru firma inregistrata in Sebes) si pierderi de 8,5 mil. euro. Numarul angajatilor companiei a crescut fata de 2007 pana la 893 de oameni.

Compania a investit anul trecut in doua termocentrale in cogenerare la Radauti si Sebes aproximativ 45 mil. euro.

Pe piata prelucrarii lemnului sunt active alaturi de Holzindustrie grupuri precum Kronospan, Egger, Prolemn, Losan si Barlinek. Cei mai mari investitori sunt insa austriecii.

Pe aceasta piata, companiile au derulat investitii de sute de milioane de euro in anii premergatori crizei in unitati de productie, atrase de forta de munca ieftina si de pretul redus al lemnului. Una dintre cele mai mari este fabrica Egger de la Radauti unde productia a demarat anul trecut dupa investitii de 210 mil. euro. In cateva luni de productie, Egger a avut vanzari de 66 mil. euro, dar si pierderi de aproape 12 mil. euro. Planul austriecilor era ca in 2010 nivelul afacerilor lor sa fie de 150 mil. euro.

Cele mai mari pierderi au fost raportate in 2008 de Barlinek, Kronospan si Egger. In cazul Kronospan revenirea pe profit in 2009 va depinde de evolutia cursului de schimb, potrivit unor declaratii anterioare ale unor reprezentanti ai companiei. La Sebes, Kronospan produce PAL (placi aglomerate din lemn, si MDF (medium-density fibreboard), materiale folosite in principal in industria mobilei. Volumul productiei a fost anul trecut de 723.000 de metri cubi de PAL si 314.000 de metri cubi de MDF, nivel similar cu cel din 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO