Companii

Investitie de 1 mil. euro pentru caramizi cu goluri verticale

03.06.2004, 00:00 128

Societatea Poroterom din Orastie a investit circa un milion de euro intr-o linie tehnologica de producere a caramizilor si blocurilor ceramice cu goluri verticale, devenind astfel, potrivit oficialilor companiei, primul producator de pe piata romaneasca.
"Circa 50% din investitie a fost realizata printr-un program de finantare nerambursabila derulat prin Agentia de Dezvoltare V Vest. Diferenta, am acoperit-o prin alte tipuri de creditari pe termen mediu, derulate prin diferite banci. Acum totul este frumos, fabrica produce, dar daca ma uit inapoi, nu as mai lua-o de la capat", afirma Doru Depcea, unul dintre actionarii societatii.
Productia efectiva a inceput in luna martie astfel ca, la ora actuala, fabrica de la Orastie produce zilnic 150 de metri cubi de caramida. Procesul tehnologic de fabricare a caramizilor cu goluri verticale dureaza cinci zile, iar materia prima folosita este argila, nisipul si rumegusul.
"Pentru argila avem concesionata pe o perioada de 25 de ani o cariera in localitatea Turdas. Costurile pentru fabricarea unui metru cub de caramida sunt cuprinse intre 800 si 900 de mii de lei, iar pretul de vanzare este de circa 2 mil. lei. Produsele similare, aduse din import, ajung la 3 mil. lei pe metrul cub. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu putem satisface cererea existenta pe piata si suntem obligati sa facem programari pentru cei care doresc sa cumpere caramida", spune Dan Ionescu, administratorul societatii.
Conducerea firmei intentioneaza sa dubleze capacitatea de productie. "Valoarea totala a investitiei se ridica la 6 mld. lei. In acest fel vom ajunge la o capacitate de productie zilnica de circa 250 de metri cubi de caramida", a mai spus Ionescu.
El sustine ca in perioada martie - octombrie piata interna are nevoie zilnic  de circa 400 de metri cubi de caramida cu goluri verticale. "In perioada rece cand firmele de constructii isi reduc mult activitatea cererea de caramida cu goluri verticale ajunge la circa 200 de metri cubi pe zi. In aceasta perioada vom produce pe stoc", a mai spus el.
O fabrica cu acelasi profil exista la Targoviste numai ca pana la aceasta data nu s-a reusit trecerea la productia propriu-zisa.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO