Companii

Ioan Ciolan, Ambient: Avem nevoie de 300 mil. euro pentru extindere

Ioan Ciolan, Ambient: Avem nevoie de 300 mil. euro pentru extindere

Ioan Ciolan

07.07.2008, 20:27 261

Distribuitorul de materiale de constructii Ambient, controlat de omul de afaceri Ioan Ciolan, ar putea atrage in urmatorii ani circa 300 de milioane de euro de la banci pentru finantarea procesului de extindere a retelei de magazine, care numara in prezent 14 unitati, potrivit ultimelor date disponibile.
Compania a ridicat astfel miza investitiilor in extindere, avand in vedere ca la sfarsitul anului trecut distribuitorul de materiale de constructii a anuntat ca va aloca circa 130 de milioane de euro, in intervalul 2008-2010, pentru deschiderea a 12 centre comerciale. "Pentru urmatorii ani avem nevoie de circa 300 de milioane de euro pentru a ne extinde reteaua de magazine. Daca pana anul trecut eram organizati in mai multe SRL-uri, transformarea intr-o SA impune o organizare mai riguroasa", a declarat pentru ZF Ciolan.
Ambient a intrat anul acesta intr-un proces de fuziune a 14 firme dezvoltate cu parteneri din tara intr-o singura societate pe actiuni in urma caruia Ioan Ciolan detine o participatie de circa 75%, restul actionariatului fiind completat de Gheorghe Calburean - 12%, Dan Olteanu - 5%, Lucian Bezerita - 5% si Zsolt Berecki - 2%. Potrivit unor informatii de pe piata, compania este tatonata de mai multi investitori, atat fonduri de investitii, cat si companii straine de profil, insa Ciolan respinge deocamdata ideea vanzarii unui pachet de actiuni. "In prezent derulam un audit intern pentru a putea avea o confirmare economica in fata bancilor de la care vom atrage finantari. Acest audit nu este neaparat pentru a vinde compania sau pentru a ne face publicitate. Nu iau in considerare acest lucru si vrem sa facem un audit la cel mai inalt nivel", explica Ciolan.
Compania a realizat in primul trimestru al anului o crestere de 11,5% a vanzarilor, pana la 42,4 milioane de euro, sub ritmul prognozat la inceputul anului, din cauza vremii nefavorabile din primele doua luni. Ambient estimeaza insa anul acesta o majorare de 40% a cifrei de afaceri, pana la circa 335 de milioane de euro. Ambient comercializeaza materiale de constructii si structuri (zidarie, laminate, pal), finisaje (vopsele, adezivi, parchet, usi, ceramica, sanitare), instalatii (electrice, apa, gaz), precum si mobila, decoratiuni, flori, gradinarit si electrocasnice si detine doua depozite logistice, la Sibiu si la Bucuresti.
Principalii competitori ai retelei sunt companii straine de bricolaj precum Praktiker, Bricostore, bauMax, Hornbach sau Mr Bricolaj, dar si compania locala Dedeman. In plus, printre concurenti se numara si retele de magazine specializate precum Mobexpert (mobila), Romstal (instalatii) sau Delta Distribution (placi ceramice).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO