Companii

Kober: Afaceri de 33 mil. euro si profitabilitate in crestere

23.12.2005, 12:55 114

Kober estimeaza ca va incheia anul cu o cifra de afaceri de circa 120 mil. de lei (33 mil. euro), similara cu cea inregistrata anul trecut, insa cu o rata a profitului imbunatatita.

"Obiectivul nostru pentru acest an a fost consolidarea pozitiei pe piata si cresterea profitabilitatii afacerii. Am reusit sa ne majoram marjele printr-un control mai strict al costurilor si prin scaderea termenului de recuperare a creantelor din piata", a declarat Stefan Barna, directorul de marketing al Kober, unul dintre cei mai mari producatori de lacuri si vopsele din Romania.

El nu a precizat nivelul pe care il va atinge in acest an rata profitului. Potrivit datelor Ministerului de Finante, anul trecut Kober a inregistrat un profit net de 1,62 mil. lei (0,4 mil. euro) la o cifra de afaceri de 113,7 mil. lei (28 mil. euro), ceea ce inseamna o marja de 1,4%.

Produsele decorative (emailuri decorative, vopsele lavabile, vopsele ecologice, produse DIY- do-it-yourself - pentru protectia lemnului) au avut cea mai mare pondere in cifra de afaceri cu aproximativ 65%. Aproximativ 85% din cifra de afaceri a companiei se realizeaza din livrarile de pe piata locala, iar restul din export.

"Ponderea diferitelor linii de produs in cifra de afaceri totala a firmei reflecta structura pietei de vopsele din Romania", spune Barna.

Investitiile companiei din acest an s-au orientat in special catre dezvoltarea de noi produse profesionale pentru constructii, dezvoltarea unui sistem propriu de nuantare, Kolor Explorer, si in imbunatatirea sistemelor de protectie a mediului.

Compania Kober dispune in prezent de o unitate de cercetare si productie specializata in lacuri si vopsele in Turturesti (langa Piatra Neamt), o alta de productie de centrale termice in Vaduri (in apropiere de Piatra Neamt) si o unitate de productie de componente electronice in Iasi.

Anul trecut, compania a vandut firma de distributie Pitura SA catre cinci distribuitori zonali.

Surse apropiate afacerii au spus ca vanzarea zonelor de distributie a avut loc in conditiile in care obiectivele stabilite la infiintarea companiei de distributie au fost atinse, respectiv promovarea si distributia printr-o retea bine pusa la punct a produselor firmei Kober.

Firma Kober este o afacere aflata integral in proprietatea familiei Aurel Kober. Societatea a fost infiintata in anul 1991 de catre Aurel Kober. In companie lucreaza in prezent aproape 450 de angajati.

Piata de lacuri si vopsele din Romania genereaza vanzari anuale de peste 140 mil. euro, dupa unele estimari. Printre cei mai importanti jucatori, alaturi de Kober Piatra-Neamt, se numara companiile Policolor, Guzu Chim sau Dufa Romania.

Principalii producatori de lacuri si vopsele au fot curtati in ultima vreme de mai multi investitori financiari si strategici, care au fost interesati sa intre intr-o afacere cu rate atractive de profit si cu potential de crestere.

Afacerea Dufa a fost preluata anul acesta de fondul de investitii Advent International in urma unei tranzactii care se apropie de circa de 18 mil. euro. Potentialul este dat tocmai de faptul ca Romania are o cerere de vopsea in crestere, dar inca inregistreaza una dintre cele mai mici medii de consum din Europa, cu numai 2,8 kg per capita, fata de Ungaria cu 9 kg, Cehia - 12 kg, Germania - 17 kg sau statele nordice cu o medie de peste 20 kg, potrivit ultimelor date disponibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO