Companii

KPMG: Fuziunea e cea mai avantajoasa pentru BVB si RASDAQ

10.06.2004, 00:00 15

Studiul de fezabilitate privind unificarea celor doua piete romanesti de capital, intocmit de societatea de consultanta KPMG indica fuziunea drept varianta cea mai avantajoasa de unificare, in detrimentul preluarii RASDAQ de catre Bursa de Valori (BVB), afirma surse din piata de capital.
Concluzia studiului de fezabilitate nu este pe placul reprezentantilor Bursei de Valori, care ar fi preferat varianta preluarii, afirma sursele citate, dar decizia finala privind modalitatea de unificare a celor doua piete va apartine societatilor de brokeraj care vor aproba modalitatea de realizare a unificarii intr-o Adunare Generala de la finalul acestei luni.
Studiul de fezabilitate a fost comandat de cele doua piete in urma cu aproximativ o luna ca urmare a disputelor aparute intre brokeri dupa ce reprezentantii BVB au propus preluarea RASDAQ.
Propunerea a fost contestata vehement de presedintele Bursei Electronice RASDAQ, Siminel Andrei, care sustinea varianta fuziunii. Aceasta varianta a stat inca de la inceput la baza planuruilor de unificare. RASDAQ, la fel ca si Bursa de Valori este detinuta direct de catre brokeri. Varianta preluarii presupunea, de fapt ca brokerii "sa scoata bani dintr-un buzunar si sa ii bage in altul".
Procesul de unificarea celor doua piete va putea incepe doar dupa aprobarea legii consolidate a pietei de capital, care urmeaza sa fie dezbatuta in urmatoarele saptamani de Camera Deputatilor, dupa ce a fost aprobata saptamana aceasta de Senat.
Legea va permite transformarea Bursei de Valori din asociatie in societate pe actiuni, detinuta tot de brokeri, fapt care va permite fuziunea cu RASDAQ, organizata in prezent ca societate comerciala. Reprezentanti pietelor apreciaza ca procedurile de fuziune vor dura cel putin un an dupa adoptarea legii consolidate, ceea ce inseamna ca piata unificata de capital nu va putea functiona mai devreme de mijlocul anului 2005.
Capitalizarea bursiera a pietei unificate ar urma sa se situeze la peste 7 miliarde $. BVB are in prezent o capitalizare de 5,9 miliarde de $, iar capializarea RASDAQ este de 1,3 miliarde de $.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO