Companii

La trei ani dupa ce si-a anuntat intentia de a investi in regenerabile, compania de stat Electrica incepe sa cumpere primele turbine eoliene

La trei ani dupa ce si-a anuntat intentia de a investi in regenerabile, compania de stat Electrica incepe sa cumpere primele turbine eoliene
04.05.2010, 23:12 71

Electrica, cea mai importanta companie de distributie sifurnizare a energiei electrice aflata in portofoliul statului, cuafaceri de peste un miliard de euro, spune ca in cateva luni vaincepe achizitia turbinelor eoliene necesare echiparii unuia dintrecele trei parcuri pe care intentioneaza sa le construiasca inConstanta si Galati.

Licitatia Electrica vine la aproape trei ani de cand companiasi-a anuntat planurile de a produce energie din surseregenerabile.

Intre timp, rivalii Electrica, cum ar fi cehii de la CEZ, mai auputin si finalizeaza prima parte a investitiei de 1,1 miliarde deeuro intr-un proiect eolian, localizat tot in Dobrogea, care inmomentul finalizarii va fi cel mai mare din Europa pe uscat.

Cehii au achizitionat proiectul eolian in 2008, din 2009 auinceput montarea turbinelor, iar in toamna acestui an vor pune infunctiune 139 de "mori de vant" la Fantanele, pentru ca in 2011 samai monteze inca 101 de turbine la Cogealac. In total este vorba de600 MW, aproape cat un reactor nuclear de la Cernavoda. Primul parceolian dezvoltat de Electrica va deveni functional in 2011 si va filocalizat in Dobrogea, regiune vedeta in ceea ce privesteinvestitiile de acest tip la nivel national. Acesta va avea ocapacitate instalata de 50 de MW, adica va putea alimenta circa35.000 de case de anul viitor.

"Licitatiile pentru achizitia turbinelor pentru parcurileeoliene sunt prevazute sa aiba loc in trimestrul III 2010 pentruparcul eolian de la Chirnogeni, judetul Constanta, si in primulsemestru al anului 2011 pentru parcul eolian Frumusita, judetulGalati", spun reprezentantii Electrica. Printre companiile care arputea fi interesate de aceasta licitatie se numara gigantiinternationali precum General Electric sau Siemens.

Cum stau cu avizele

Intentiile Electrica vizeaza construirea a trei parcuri eoliene,de 50 MW fiecare, amplasate in localitatile Chirnogeni si Saceledin judetul Constanta si in Frumusita din judetul Galati. Primeledoua proiecte se intind pe o suprafata de 100 de hectare fiecare,iar ultimul are o suprafata de 75 de hectare. Potrivit datelorcompaniei, primul proiect va deveni functional in 2011, iarurmatoarele in 2012.

"Pana in prezent au fost depuse documentatiile pentru obtinereaavizelor, iar studiul de racord la retea etapa I a fost deja avizatde Transelectrica pentru parcul de la Chirnogeni. De asemenea, laproiectul parc eolian in zona Frumusita a fost finalizat studiul desolutie etapa I pentru racordarea parcului la retea si se afla incurs de realizare studiul de solutie etapa a II-a privindracordarea la retea a parcului eolian Frumusita, necesar obtineriiavizului tehnic de racordare", explica reprezentantii companieistadiul de avizare al celor trei proiecte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO