Companii

Lansarile de noi fonduri mutuale continua: la rand, slovenii de la KD

03.06.2004, 00:00 31

Perspectivele de dezvoltare a pietei romanesti de actiuni si obligatiuni au inceput sa atraga si administratorii straini de fonduri. Societatea de administrare a investitiilor KD Investments este prima filiala a unui grup financiar strain care lanseaza in Romania un fond mutual cu plasamente pe piata locala adresat investitorilor romani.
Societatea, membra a grupului sloven KD a lansat fondul mutual KD Maximus, care se va orienta cu precadere catre investitiile in actiuni pe piata romaneasca. Slovenii mai vor sa lanseze in toamna acestui an un alt fond, care se va orienta catre investitii in obligatiuni. "Avem ca obiectiv pentru KD Maximus sa atragem 2.000 de investitori pana la finalul anului si sa atingem un nivel al activului de un milion de euro," a declarat pentru Ziarul Financiar Ion Mincu-Radulescu, presedintele KD Investments Romania. KD Maximus a primit la inceputul saptamanii autorizatia din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
Fondul va investi pana la 70% din activ in actiuni cotate, restul urmand sa fie impartit intre obligatiuni, titluri de stat si depozite bancare. "Vom adopta o politica prudenta in ceea ce priveste alegerea portofoliului de actiuni," spune presedintele KD. Unul din dezavantajele cu care porneste orice societate administrarea investitiilor pe o piata noua este lipsa unui istoric in privinta performantele fondurilor administrate. Legislatia pietei de capital nu le permite administratorilor sa promita investitorilor anumite randamente, astfel ca modul cum au evoluat fondurile in trecut este unul din criteriile care stau la baza deciziei investitorilor de a cumpara unitati de fond.
Durata investitiei recomandata de societatea de administrare pentru KD Maximus este de trei ani, dar administratorii nu percep nici un comision la cumpararea sau rascumpararea unitatilor de fond indiferent de durata investitiei, fondul fiind singurul fond de actiuni care nu percepe comisioane de rascumparare indiferent de durata investitiei. Comisioanele de rascumparare ale fondurilor de actiuni de pe piata pot ajunge pana la 10%. Comisionul de administrare al fondului va fi de cel putin 0,25% societatea avand posiblitatea sa il majoreze in functie de performantele investitiilor.
Grupul KD este prezent in Slovenia, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Republica Sarba si Muntenegru, administrand active totale in valoare de peste 700 milioane de euro. Piata romaneasca a fondurilor mutuale se ridica in prezent la doar 50 de milioane de euro. Strategia pe care slovenii au aplicat-o in toate tarile in care sunt prezenti a fost aceea de a lansa fonduri mutuale cu investitii pe piata locala de capital.
Cresterea interesului investitorilor straini fata de indutrsia de administrare a investitiilor este intr-o crestere evidenda in ultimul an. Fondul Romano-American de Investitii a preluat pachetul majoritar de la Certinvest, iar HVB Bank a considerat ca este momentul sa infiinteze o societate de administrare. CA IB Asset Management, societatea specializata a HVB nu a lansat pana in prezent nici un fond, dar vrea sa administreze din Romania mai multe fonduri cu investitii cu plasamente pe pietele externe.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO