Companii

Leul a luat o scurtă gură de oxigen, dar tensiunile mocnesc pe piaţă

Leul a luat o scurtă gură de oxigen, dar tensiunile mocnesc pe piaţă

Autor: Ciprian Botea

29.05.2012, 00:05 192

Leul a primit ieri o gură de oxigen şi cursul oficial stabilit de Banca Naţională a scăzut pentru a doua şedinţă consecutivă după ce vineri încheiase una dintre cele mai agitate săptămâni din istoria sa, în care stabilise două minime record.

BNR a calculat la jumătatea zilei de luni un curs de 4,4641 lei/euro, în scădere cu 0,2 bani faţă de vârful istoric de joia trecută, în condiţiile în care leul şi celelalte monede din regiune au be­neficiat de apetitul de risc în creştere al investitorilor.

Pe pieţele internaţionale, cursul atinsese la sfârşitul săptămânii trecute un maxim de 4,49 lei/euro, în condiţiile în care lipsa unei soluţii la criza din Grecia ţine încă piaţa valutară într-o zonă foarte volatilă. Pe piaţa locală, cotaţiile s-au oprit pe palierul de 4,47%.

Scăderea presiunii pe leu vine în con­textul în care agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a reconfirmat vineri ra­tingul BBĂ acordat României şi a menţinut perspectiva stabilă. Leul avusese în ultimele două săptămâni câteva zile de foc în care a stabilit un minim după altul în faţa euro.

"Comunicatul de presă al Standard & Poor's menţionează totuşi că este posibil ca ratingul să fie redus în cazul în care ritmul consolidării fiscale va încetini dincolo de aşteptările curente ale analiştilor. Şansele unor asemenea modificări sunt în creştere, dat fiind că multe planuri anunţate de alianţa de la guvernare au o nuanţă de relaxare fiscală", spun analiştii ING Bank. Leul a pierdut mai mult de 2% din valoare în faţa euro în ultima lună, deprecierea de la începutul anului fiind de aproape 3,5%.

Principalele şocuri transmise în economie de mişcările cursului sunt legate de creşterea preţurilor exprimate în euro şi a restanţelor la creditele în valută. Circa 60% din creditele acordate populaţiei sunt în euro şi orice mişcare a cursului se transmite imediat în ratele lunare plătite de aceştia.

Leul s-a depreciat însă mai puţin decât alte monede din regiune, dar în prezent acestea îşi revin mult mai repede. Astfel, dacă leul a câştigat 0,2% în şedinţa interbancară de luni, forintul, zlotul sau coroana cehească s-au apreciat cu 0,5% până la 0,8%, potrivit dealerilor.

"Monedele din regiune s-au apreciat în dimineaţa zilei de luni, în linie cu evoluţia monedei unice europene, susţinute de atitudinea investitorilor la risc uşor sporită", afirmă analiştii Piraeus Bank. Deprecierea leului pe tot parcursul lunii mai a venit iniţial ca efect al tensiunilor politice provocate de căderea gu­vernului şi ulterior ca urmare a reizbucnirii crizei datoriilor suverane din zona euro. Presiunea pe clienţii cu credite în valută este cu atât mai mare cu cât cursul a crescut cu aproxi­mativ 15% în ultimii trei ani şi jumătate.

Dacă iniţial, analiştii se aşteptau ca deprecierea leului să fie de scurtă durată, acum aceştia încep să-şi modifice radical prognozele pentru finalul anului. Spre exemplu, analiştii Raiffeisen au urcat la 4,45 lei/euro estimarea de curs pentru finalul anului, în condiţiile în care până săptămâna trecută aveau una dintre cele mai optimiste prognoze din piaţă, de 4,3 lei/euro.

Chiar guvernatorul BNR Mugur Isă­rescu admitea recent că deprecierea leului ar putea fi cauzată de schimbarea funda­mentelor economice, cursul urmând să se stabilizeze în aceste condiţii pe un palier superior.

Unii analişti nu exclud nici atingerea pragului de 4,5 lei/euro, în condiţiile în care perspectivele pe termen scurt nu se îmbunătăţesc, iar banca centrală nu a dat până acum semnal că ar fi deranjată de deprecierea leului.

Dealerii spun că BNR a fost prezentă în mod constant pe piaţă în ultimele săptămâni, dar fără să intervină agresiv în favoarea leului.

Totuşi, intervenţiile BNR au redus într-o anumită măsură lichiditatea de pe piaţă, ceea ce s-a văzut în ratele dobânzilor la depozitele interbancare, care au crescut cu aproape un punct procentual faţă de aprilie. Indicatorii Robor la 3 şi 6 luni, utilizaţi ca referinţă în majoritatea con­tractelor de credit, se află în prezent la 5,3-5,5% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO