Companii

Lucian Cretu, City Mall: Vom transforma mall-ul dintr-o afacere imobiliara intr-un business de retail

Lucian Cretu, City Mall: Vom transforma mall-ul dintr-o afacere imobiliara intr-un business de retail

Lucian Cretu, directorul general al City Mall

27.03.2007, 17:28 256

Noul proprietar al centrului comercial City Mall, fondul de investitii australian APN/UKA European Retail Trust, va rearanja mixul de chiriasi si va aduce un nou "chirias-ancora" anul acesta.
"In prezent, putem considera ca centrul comercial este un business pentru retail si nu mai este o proprietate imobiliara pe care cei care l-au construit si ulterior l-au cumparat
l-au vazut ca pe o afacere imobiliara", a declarat Lucian Cretu, directorul general al City Mall.
Centrul comercial din zona Eroii Revolutiei a fost preluat la sfarsitul anului trecut de fondul de investitii australian APN/UKA European Retail Trust, pentru suma de 103,5 milioane de euro. Strategia fondului australian, in calitate de investitor pe termen lung, este aceea de a lucra in stransa colaborare cu retailerii existenti deja in City Mall si de a implementa proiecte noi.
In prezent, City Mall are un trafic mediu de circa 16.000 de vizitatori pe zi, care ar putea creste cu circa 25-30%, in urma inaugurarii noii parcari, care va avea 1.000 de locuri.
"Noua parcare va avea si o suprafata de 3.000 de metri patrati inchiriabila in care intentionam sa aducem circa doi-trei chiriasi noi. Astfel, ne asteptam la o crestere de circa 30% a traficului in cadrul City Mall", precizeaza Cretu. Investitia in viitoarea parcare, dispusa pe 11 nivele, va ajunge la circa 26 de milioane de euro in momentul finalizarii. "De la etajul doi din parcare va fi un pasaj suspendat care va face legatura cu suprafata actuala a centrului comercial", explica Cretu.
Conducerea companiei afirma ca se afla intr-un proces de reevaluare a centrului comercial si se afla in discutii pentru atragerea unor noi chiriasi.
"Suntem in discutii cu potentiali chiriasi, atat pe partea de leisure (petrecerea timplui liber - n.r.), cat si pe segmentul de retail. Intentionam sa aducem un nou chirias-ancora (care contracteaza o suprafata mare -n.r.) in cadrul centrului comercial. In plus, vom regandi mixul de chiriasi si estimam ca circa 30-50% dintre viitorii chiriasi vor fi companii care nu sunt prezente pe piata locala", afirma Cretu.
Potrivit lui Cretu, australienii intentioneaza sa creeze o retea nationala de centre comerciale City Mall. "Reprezentantii APN Funds iau in considerare dezvoltarea unei retele nationale de centre comerciale sub brandul City Mall. Insa aceasta decizie va fi luata dupa ce va fi relansat centrul comercial din Bucuresti", explica Cretu.
Mall-ul din sudul Bucurestiului a inregistrat anul trecut a treia vanzare in ultimii trei ani, pretul sau crescand in acest interval de aproape patru ori. Pe lista chiriasilor la City Mall figureaza Sprider, Altex, KFC sau Kenvelo, iar la sfarsitul anului trecut a fost inaugurat cinematograful City Cinema, devenit ulterior City Plex.
City Mall, proiect cu o suprafata estimata la 38.000 de metri patrati, a fost anuntat in 2003 de catre compania Sirius Investitii, controlata de investitori israelieni. In toamna anului 2004, Jaguar Development a preluat proiectul, suma estimata la vremea respectiva fiind de aproximativ 25 mil. euro. Constructia centrului a ridicat investitia Jaguar Development la 35 mil. euro, suprafata inchiriabila fiind de circa 25.000 de metri patrati.
La finele lui 2005, dezvoltatorul a vandut City Mall catre un grup de investitori britanici, care au finantat achizitia din bani imprumutati de la Bank Austria Creditanstalt, parte a grupului HVB. Valoarea achizitiei, finalizata abia in prima parte a anului trecut,
s-a ridicat la 46 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO