Companii

Luxten cauta 40 mil. euro prin Citibank Londra

21.09.2006, 19:51 49

Luxten Lightning, una dintre cele mai profitabile companii din Romania, a mandatat Citibank Londra pentru contractarea unui credit in valoare de aproximativ 40 mil. euro, au declarat pentru ZF surse de pe piata financiara.
Imprumutul ar urma sa fie sindicalizat ulterior intre mai multe banci, dupa modelul deja practicat in cazul altor finantari private.
Fondurile atrase de Luxten vor fi destinate in proportii aproape egale refinantarii unor datorii mai vechi, precum si derularii unor programe ample de investitii. Luxten isi autofinanteaza fara probleme operatiunile curente sau cele legate de capitalul de lucru din fluxul de numerar. Luxten a raportat pentru 2005 un profit net de 22,6 mil. euro la o cifra de afaceri de peste 100 mil. euro.
Fondurile pentru investitii ar putea fi directionate catre modernizarea grupului de sapte microhidrocentrale achizitionate in luna iulie a acestui an de la Hidroelectrica, care au in acest moment o productie nesemnificativa.
Luxten a luat decizia strategica de a intra pe segmentul de producere de electricitate pentru a-si completa portofoliul de activitati de pe piata de energie. Reprezentantii companiei nu au facut niciun comentariu pe acest subiect pana la inchiderea editiei.
Luxten Lightning Company activeaza prin intermediul a patru divizii, si anume, divizia de aparate de masura (AEM Timisoara), divizia de corpuri de iluminat (Luxten Bucuresti), divizia de iluminat public (PLD) si divizia de furnizare a energiei electrice (ETD).
Estimarile companiei pentru acest an vizeaza o cifra de afaceri de 92,2 mil. euro, in scadere cu 11%, si un profit brut de 22,3 mil euro, potrivit datelor din Monitorul Oficial. Cea mai importanta pondere in afacerile derulate de Luxten o are divizia de iluminat public. Aceasta are un contract pana in 2018 cu Primaria Municipiului Bucuresti pentru a asigura iluminatul public in Capitala, valoarea contractului fiind estimata la 9 mil. euro pe an. Luxten asigura iluminatul public si in alte orase mari, precum Timisoara, Craiova, Constanta si Ploiesti.
Grupul a fost fondat in 1993 de Zoltan Boszormenyi, investitor canadian de origine romana care a cumparat de la statul roman fabrica de becuri Electrofar Bucuresti. Compania este controlata de la finele lui 2003 de catre manageri, cand au iesit din afacere Zoltan Boszormenyi si fondurile de investitii AIG New Europe Fund si Socite Generale Romania Fund. Echipa de manageri, condusa de Ionel Pepenica, a cumparat atunci actiunile Luxten printr-un imprumut dat de o divizie a Citibank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO