Companii

Malev a renuntat la zborurile din Timisoara si Iasi catre Budapesta in sezonul de iarna

08.12.2009, 23:12 49

Compania aeriana ungara Malev, unul dintre primii cincioperatori de linie regulata din Romania, si-a suspendat zborurilecu plecare din Timisoara si Iasi spre Budapesta in orarul de iarna,ajungand astfel de la o frecventa de 65 de zboruri pe saptamana inorarul de vara la 45 in orarul de iarna. "Criza a afectat toatecompaniile aeriene. Noi incercam insa sa crestem volumul depasageri si gradul de incarcare al aeronavelor. Zborurile care nuaduceau un grad mare de incarcare au fost suspendate", a declaratKarim Makhlouf, directorul comercial al companiei Malev.

Reprezentantii companiei asteapta pana la sfarsitul anului ocrestere a numarului de pasageri cu 7-8% pe rutele operate dinRomania, in conditiile reducerii preturilor la biletele de avion,dar si a introducerii unor pachete de vacanta printr-un parteneriatcu hotelurile din Budapesta. Gradul mediu de incarcare la care auzburat aeronavele Malev pe rutele din Romania s-a ridicat la70-75%.

Potrivit ultimelor informatii disponibile, compania atransportat anul trecut pe cursele in si dinspre Romania in jur de280.000 de pasageri. In urma reducerii numarului de zboruri seasteapta si o reducere a numarului de angajati din Romania, unde inprezent lucreaza 18 oameni, potrivit reprezentantilor Malev.

"Malev trece printr-un proces de restructurare. Am redusnumarul angajatilor anul acesta, de la 1.800 la 1.450 de oameni lanivel global, iar pana in 2010 vom ajunge la 1.000 de angajati. Inceea ce priveste schimbarile din top management am schimbat optdirectori din noua. Schimbam totul", a declarat Karim Makhlouf,care a mai adaugat ca de la inceputul anului costurile comercialeau fost reduse cu 10-20%. Din cauza faptului ca traficul debusiness al companiei aeriene a fost in scadere cu 10%-20%,reprezentantii companiei si-au propus sa transforme cursele catreBudapesta din destinatie de tranzit in destinatie turistica, inconditiile in care 60% din pasagerii romani care zboara laBudapesta doar tranziteaza acest oras.

"Ne gandim ce ar putea sa ii mai atraga pe romani in Budapestapentru cresterea traficului leisure: shoppingul sau activitatileculturale", a declarat directorul comercial al Malev.

Compania a incheiat contracte cu toate hotelurile de cinci steledin Budapesta, prin care ofera pachete de weekend, ce includ atattransportul cu avionul, dar si doua nopti de cazare la 229 de euro,valabile pana la 31 martie. Oficialii Malev nu pot preciza cateastfel de pachete s-au vandut.

Spre Budapesta mai zboara si compania romaneasca Tarom, cuplecare de pe aeroportul Otopeni, ruta operata cu o frecventa decinci zboruri pe saptamana, pretul unui bilet incepand de la 133 deeuro, potrivit reprezentantilor companiei.

Finantare de la stat

Guvernul de la Budapesta este pregatit sa preia din nou un rolde conducere in cadrul Malev si intentioneaza sa ofere finantarecompaniei. Seful finantelor ungare, Peter Oszko, a discutat lasfarsitul lunii octombrie despre viitorul companiei aeriene laMoscova, alaturi de vicepremierul rus Viktor Zubkov. AirBridge,companie detinuta in proportie de 49% de banca rusa de statVneshekonombank, a achizitionat 99,95% din actiunile Malev in 2007.Celelalte 51% din cadrul AirBridge sunt detinute de o persoanafizica din Ungaria, pentru a putea fi astfel indeplinite conditiileimpuse de Uniunea Europeana si anume acelea de a mentine companiaca transportator national.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO