Companii

Malev şi-a redus capacitatea de zbor cu 7% în România

29.08.2010, 23:48 36

Compania aeriană ungară Malev, unul dintre primii cincioperatori aerieni de linie regulată din România, a reduscapacitatea de zbor cu 7% pe piaţa locală, prin înlocuireaavioanelor Boeing (peste 130 de locuri) cu Bombardier (70 delocuri) şi schimbarea frecvenţelor de operare, potrivit oficialilorcompaniei.
"Ne-am ajustat capacitatea de zbor pentru a asigura un echilibruîntre cererea existentă pe piaţă şi oferta noastră. Am schimbatavioanele Boeing cu avioane de tip Bombardier (DH4)", a declaratMădălina Creţu, country commercial manager al Malev pe România şiRepublica Moldova.
Ea mai susţine că deşi compania ungară a avut un număr de zborurimai mic cu 7% pe ruta Bucureşti-Budapesta, traficul de pasageri acrescut cu 7% în primele şase luni ale anului. Cu toate acestea,reprezentanta companiei nu a precizat câţi pasageri a transportatMalev în primul semestru al anului, cele mai recente datedisponibile indicând un număr de 30.000 de pasageri înregistraţi peruta Bucureşti-Budapesta în primele trei luni ale anului. Peste 60%din pasagerii companiei ungare din România sunt pasageri detranzit, care nu se opresc în Budapesta. "Nu putem dezvălui numărultotal de pasageri. Pe toate zborurile pe care operează companiaMalev în România gradul de ocupare a crescut în medie cu 5%", adeclarat Mădălina Creţu.
Pe piaţa românească, Malev operează zboruri cu plecare dinBucureşti, Târgu Mureş şi Cluj către Budapesta. Compania ungară aredus frecvenţele de operare pe toate aceste rute după ce lasfârşitul anului trecut a renunţat la zborurile către Timişoara şiIaşi, din cauză că nu erau profitabile.
Jucătorul aerian ungar estima anul trecut că deţine o cotă de piaţăde 5% în România, concurând cu companiile Tarom, Lufthansa,Austrian Airlines şi Carpatair şi alţi operatori de linie regulată,dar şi cu operatorii low-cost Blue Air şi Wizz Air. Şi cel mai marejucător de pe piaţa românească (după cifra de afaceri), compania destat Tarom, a raportat în primele şase luni ale anului 900.000 depasageri, în creştere cu 31% faţă de aceaşi perioadă a anuluitrecut, pe fondul introducerii de noi rute, potrivit oficialilorcompaniei.
"Compania Malev a făcut ajustări importante în ceea ce priveşterutele operate, de aceea creşterea numărului de pasageri esteconsiderată o performanţă", susţine oficialul companiei.
Mădălina Creţu a mai precizat că anul acesta compania Malev nuintenţionează să deschidă noi destinaţii în România, având învedere situaţia economică din prezent.
La nivel internaţional compania Malev a transportat 3 milioane depasageri anul trecut, din care 10% au fost pasageri transportaţi înşi dinspre România, potrivit estimărilor companiei.
Compania aeriană Malev a fost renaţionalizată în primul trimestrual anului acesta, statul ungar preluând o participaţie de 95% încadrul companiei copleşite de datorii, potrivit AFP. Malev a fostprivatizată în 2007, odată cu vânzarea unei participaţii de 99,95%către AirBridge.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO