Companii

Mallurile, noua ţintă a proprietarilor de clinici private: clădirile de birouri au fost deja bifate

30.08.2010, 23:10 35

Clinicile private mari din Capitală au început să se orientezepe deschiderea de unităţi în centre comerciale şi în clădirile debirouri, după ce în anii de început ai domeniului căutau cupreponderenţă locaţii stradale sau cât mai apropiate de spitalepentru a-şi poziţiona laboratoarele de analiză.

Ultima mişcare de acest fel a fost anunţată de Centrul MedicalUnirea (CMU), reţea controlată de fondul de investiţii AdventInternaţional, care va investi 2,5 mil. euro în deschiderea uneiclinici în mallul Sun Plaza în primul trimestru al anului viitor.CMU Sun Plza va fi în aceste condiţii prima policlinică de maridimensiuni dintr-un centru comercial, potrivit companiei.

Compania fondată de medicul cardiolog Wargha Enayati anunţădeschiderea clinicii din Sun Plaza, în condiţiile în care până acumeste reţeaua care are cele mai multe unităţi operate în clădiri debirouri: cinci. Acestea sunt în Iride Business Park, BucharestBusiness Park, Opera Center, Sema Parc şi Floreasca BusinessPark.

Pe piaţa serviciilor medicale private, estimată anual laaproximativ 400 mil. euro, în zona clădirilor de birouri mai aulocaţii Sanador la Băneasa Business & Technology Park,Medicover în Pipera şi Polisano în Plaza România şi Băneasa AirportTower.

"Decizia de extindere în zona clădirilor de birouri este legatăde targetarea abonamentelor, care anul acesta generează aproximativ50% din cifra noastră de afaceri", a spus Sergiu Neguţ, directorgeneral adjunct al CMU.

Abonamentele corporate sunt beneficii oferite de companiiangajaţilor lor, iar creşterea clinicilor private din aniipremergători crizei s-a făcut pe seama acestor abonamente.

În ultimii doi ani însă, clinicile au început să crească peseama plăţilor cash făcute de pacienţi astfel că şi strategia dedezvoltare se orientează pe atragerea de persoane plătitoareindividual.

Tendinţa se manifestă însă numai în Bucureşti. În provincie,unde clinicile sunt de talie mică, cei mai mulţi proprietari aiclinicilor deţin şi clădirea, astfel încât "goana" după locaţiipractic nu există.

Cele mai active clinici în extindere au fost CMU şi MedLife,impulsionate şi de faptul că recent câte un fond de investiţii aintrat în acţionariatul acestora.

Totodată segmentul clinicilor private este unul dintre cele maiefervescente din România, atât din punctul de vedere al creşterii,cât şi al planurilor de dezvoltare şi tranzacţiilor încheiate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO