Companii

Managerii se aşteaptă la o creştere uşoară a activităţii economice şi un avans moderat al preţurilor în industrie şi construcţie

Managerii se aşteaptă la o creştere uşoară a...

Autor: Roxana Rosu

28.09.2017, 09:32 67

Activitatea din industrie, comerţ cu amănuntul şi servicii va avea în perioada septembrie-noiembrie o tendinţă de creştere moderată, iar preţurile din industrie şi construcţie se vor majora uşor, potrivit estimărilor managerilor consultaţi de INS.

În acelaşi timp, numărul de salariaţi va fi stabil în industrie, construcţii şi servicii.

În industria prelucrătoare, managerii preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +9%). Pentru activitatea de tipărire şi reproducere pe suporturi a înregistrărilor se estimează tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +40%), în timp ce, pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra tendinţă de scădere (sold conjunctural -27%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%), iar numărul de salariaţi va fi relativ stabil, soldul conjunctural fiind de +3% .

În construcţii, estimările managerilor indică relativa stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -3%), dar şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -4%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +11%).

Pe zona de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +15%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +23%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +17%).  Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +25%).

Conform estimărilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +12%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +4%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO