Companii

Manolescu, BDO Romania: Ma astept ca piata de audit si consultanta sa creasca anul acesta. Noi vom avansa cu 10%

Manolescu, BDO Romania: Ma astept ca piata de audit si consultanta sa creasca anul acesta. Noi vom avansa cu 10%
08.05.2009, 00:00 973

"Anul acesta, ne asteptam ca cifra de afaceri sa creasca cu 10% in termeni reali, pana la peste 11 mil. dolari. Avem multe cereri de reorganizare, companiile simt declinul si apeleaza la noi sa-si optimizeze costurile, sa caute o facilitate fiscala, sa obtina o finantare europeana. Vom miza si pe consultanta in resurse umane, ma astept ca in general piata de advisory sa creasca", spune Silviu Manolescu, CEO al firmei BDO Romania, care cuprinde BDO Conti Audit, BDO Conti Consultants, BDO Conti Insolvency si BDO Conti Tax Advisors. Firma are in total 10 parteneri asociati.

Cu o cifra de afaceri de 10 mil. dolari (7 mil. euro) in 2008, compania este urmata in piata de Mazars Hemmelrath, care a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 3,5 mil. euro.
 
Economia se va stabiliza in 2010
Seful BDO estimeaza ca economia romaneasca isi va reveni abia la sfarsitul anului 2010. "N-as vorbi de o revenire, ci doar de o stabilizare la sfarsitul anului 2010. Oricum, nimic nu va mai fi la fel ca inainte", spune Manolescu, de profesie inginer de aviatie, dar contabil in ultimii 15 ani.
Nu suntem in pauza unui meci intrerupt din motive tehnice, asteptand sa se reia jocul odata ce furtuna se opreste. Cand vom intra pe teren, regulile vor fi altele, apreciaza Manolescu.
"Foarte multa lume are senzatia ca s-a intamplat ceva, iar apoi va fi la fel ca inainte. Cand vom intra pe teren, regulile vor fi altele. Pozitiile noastre ca indivizi in cadrul organizatiilor, ca organizatii in piata vor fi altele. Modele de business, ierarhii organizationale, cote de piata, atitudini, toate vor cunoaste modificari. Asta cu atat mai mult cu cat contractarea economiei va fi mai lunga si mai severa", spune seful BDO.
 
Este o criza de solvabilitate
"Ce se manifesta acum pe piata este mai degraba o criza de solvabilitate, nu de lichiditate. Reluarea creditarii tine de incredere in cei care cer finantare, nu de lipsa surselor. Imprumutul de la FMI aduce lichiditate in piata, care este necesara, dar nu suficienta. Banii de la FMI inlocuiesc fluxurile de investitii straine directe care s-au retras. Dar nu poti sa pompezi resurse intr-un sistem a carui profitabilitate s-a redus, trebuie sa-i schimbi structura."
Solutia este, asadar, restructurarea companiilor, Manolescu precizand ca solutiile vin de la nivel microeconomic, macro insemnand doar efectele, nu cauzele.
"Organizatiile trebuie sa-si schimbe structura, sa vanda in pierdere pentru a salva partile mai bune. Cu cat e mai tarziu, cu atat e mai scump, intervine un sens al urgentei", spune Manolescu.
Fuziunile si achizitiile reprezinta o forma de restructurare, iar consultantul estimeaza ca vor mai fi tranzactii, dar la preturi mult mai mici. Va exista de asemenea o abordare mai profesionista, orientata spre beneficii reale, nu pe portofolii si imagine, asa cum se incheiau tranzactiile anterior. Manolescu spune ca vor mai fi consolidari in sectorul financiar-bancar. "Estimarile pe care le auzim, ca IFN-urile inregistreaza scaderi de 50%, sunt un vis. Lucrurile stau mult mai rau."
 
Profilul companiei castigatoare
Companiile ar trebui sa-si ajusteze clar estimarile, sa reduca si sa controleze costurile, sa ia masuri urgente, sa mentina nivelul de indatorare in limite rezonabile, sa evalueze corect si sa motiveze personalul, sa prioritizeze lucrurile.
"Nu operam cu concepte noi, doar ca trebuie sa ne miscam mai repede cand suntem pe o panta negativa. Venim dintr-o lume in care ne intrebam daca vom creste cu 25 sau cu 50%. Insa cand vorbim de scadere, o diferenta de 5 procente conteaza. Atunci cand piata crestea, cu greu, dar putem admite ca bugetul era un lucru formal. Acum spatiul de joc este mai restrans, posibil ca senzorii sa nu functioneze, aparatele cu care masuram trebuie sa fie mai precise. Daca inainte, o companie isi propunea sa reduca costurile cu cateva procente si nu reusea, nicio problema, bonusuri putin mai mici pentru manageri. Dar acum, nerespectarea restrictiilor conduce la pierderea dreptului de joc in etapa urmatoare", spune Manolescu.
Este ceasul al 13-lea, nu al 12-lea, in care trebuie sa venim deja cu un plan C, nu B, spune consultantul pentru a accentua urgenta cu care trebuie sa actioneze companiile pentru a iesi castigatoare din criza.
"Nu trebuie inteles gresit. Totul e de criza acum, manager de criza, tehnici de vanzare de criza, reduceri de criza, ar mai ramane ca noi sa oferim consultanta de criza. Asta e o poveste. Lumea nu s-a desteptat din octombrie pana acum. Ceea ce este de facut este doar sa aplicam conceptele pe care le stiam deja, dar nu le aplicam. Acum, piata nu mai valideaza lipsa de performanta", spune seful BDO.
 
Silviu Manolescu, 46 de ani
  • Absolvent al Facultatii de Aeronave Bucuresti, 1987
  • Membru al ACCA Fellow Member, Certified Internal Auditor (CIA)
  • Contabil la Conti Audit, 1994-1999
  • Audit Partner la BDO Conti Audit, 2000 - 2007
  • Managing Partner al BDO Romania, 2007 - prezent

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO