Companii

Marcile de bere Heineken si Schlossgold vandute in Romania sunt produse exclusiv la Miercurea-Ciuc, spune Anna Maria Vikarius, sefa fabricii

Marcile de bere Heineken si Schlossgold vandute in Romania sunt produse exclusiv la Miercurea-Ciuc, spune Anna Maria Vikarius, sefa fabricii
18.10.2009, 23:16 2459

Anna Maria Vikarius, directorul fabricii de bere dinMiercurea-Ciuc a Heineken Romania, sustine ca unul dintre motivelepentru care s-a renuntat la operarea sectiei de malt din cadrulfabricii a fost faptul ca aceasta asigura mai putin de jumatate dinnecesarul unitatii.

"Vom pastra partea de depozitare a maltului si cel mai probabilcapacitatea de productie o vom dezafecta, iar spatiul ramas il vomfolosi in alte scopuri", a declarat Anna Maria Vikarius, cea careconduce cea mai mare fabrica de bere din cadrul Heineken Romania deaproape sase ani. Vikarius nu a mentionat insa destinatia exacta aspatiului. Vikarius, 50 de ani, este singura femeie care conduce ofabrica Heineken din Europa Centrala si de Est. Ea si-a inceputactivitatea in cadrul fabricii din Miercurea-Ciuc in urma cu 26 deani, imediat dupa absolvirea facultatii de Tehnologie ChimicaOrganica din cadrul Universitatii Babes Bolyai din Cluj. Primapozitie ocupata in cadrul fabricii a fost de inginer stagiar inlaboratorul de analize fizico-chimice.

La jumatatea lunii septembrie, Heineken Romania a anuntat ca vainchide sectiile de malt de la Hateg, Craiova si Miercurea-Ciucincepand cu jumatatea lunii octombrie, urmand a disponibiliza 61 deangajati. Oficialii companiei motivau atunci aceasta decizie prinfaptul ca sectiile de malt aveau costuri foarte mari, rezultate dinconsumul mare de energie si apa, costuri care acum sunt eliminateprin achizitia de malt in totalitate de la furnizori din Romania sidin UE.

Au redus pierderile

"In urma inchiderii sectiei de malt, 18 persoane au fostdisponibilizate, contractul lor urmand a se incheia la finalullunii octombrie. Ei vor primi salarii compensatorii si asistenta lagasirea unui nou loc de munca", a spus directoarea fabricii in carelucreaza in prezent 317 angajati.

Vikarius sustine ca obiectivele acestui an au constat inreducerea pierderilor de orice tip si eficientizarea business-uluide aceea s-a supravegheat mai atent procesul de productie, s-aurenegociat contractele cu furnizorii si s-a renuntat la sectia demalt. Cu toate acestea, salariile angajatilor nu au fost reduse si,in ciuda crizei, au fost realizate anul acesta si investitii lafabrica de la Miercurea-Ciuc. "Ultima investitie majora in aceastafabrica a fost realizata in 2007, in dezvoltarea sectiei defermentare, insa anul acesta am continuat sa investim in brandurisi in statia de tratare a apelor uzate", a spus managerul Heinekenfara a dezvalui insa suma.

Heineken Romania, producator de bere care a rulat anul trecutafaceri de 225 mil. euro si a avut un profit de 40 mil. euro, arecinci fabrici la Miercurea-Ciuc, Craiova, Hateg, Constanta si BereMures, ultima achizitionata in urma cu un an.

Cea mai mare fabrica Heineken Romania

Fabrica de bere de la Miercurea-Ciuc a intrat in portofoliulHeineken Romania in anul 2003, impreuna cu unitatile din Hateg siGrivita (Bucuresti-inchisa ulterior), odata cu preluarea la nivelinternational a producatorului austriac Brau Union.

Desi in 1974, anul in care a fost construita, aceasta unitateavea o capacitate de productie de 250.000 de hectolitri, in prezentfabrica din Miercurea-Ciuc are o capacitate de productie de 1,8milioane de hectolitri, asigurand aproape o treime din productialocala a multinationalei.

Fabrica are de asemenea un spatiu de depozitare de 30.000 dehectolitri, in functie de mixul de produse.

Cel putin jumatate din productie e bere lasticla

In aceasta locatie Heineken produce doar bere in amabalaje desticla, PET (sticla de plastic - n.red.) si butoi de 50 delitri.

"Producem majoritar la sticla, aceasta reprezentand aproximativ50-60% din productia noastra. Nu avem insa o linie de doza (cutiede aluminiu - n.red.), berea produsa aici este transportata siimbuteliata la fabrica din Craiova", a explicat Vikarius.

La Miercurea-Ciuc sunt produse aproape toate brandurile dinportofoliul Heineken Romania, in afara de marcile Hategana siGambrinus. "Brandurile Ciuc, Harghita, Heineken si Schlossgold suntproduse exclusiv la Miercurea-Ciuc, deoarece apa din aceasta zonaeste mai putin dura decat in alte regiuni ale tarii. Producem insasi brandurile Golden Brau, Bucegi, Silva si Gosser", a completatVikarius.

Heineken Romania este unul dintre cei mai mari producatori dinpiata locala a berii, estimata la finalul anului trecut la peste1,6 miliarde de euro.

Principalii sai competitori sunt filialele locale alemultinationalelor din industrie, Ursus Breweries (SABMiller), InBevRomania (care va fi preluata de fondul de investitii CVC CapitalPartners) si United Romania Breweries Bereprod (Carlsberg).

Se gandesc la turisti

Activitatea fabricii de bere din Miercurea-Ciuc ar putea includein viitor si organizarea de tururi de fabrica pentru turisti,acesta fiind un aspect pe care directoarea generala a fabricii ilia in considerare. "Am primit multe cereri din partea agentiilor deturism", sustine Anna Maria Vikarius, fara a da insa alte detaliidespre acest proiect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO