Companii

Marja de profit a Help Net a scazut cu 51%, dar ritmul de crestere al vanzarilor este in buget

Marja de profit a Help Net a scazut cu 51%, dar ritmul de crestere al vanzarilor este in buget

Isabelle Iacob, directorul general al Help Net: "Nu se mai fac investitii in deschideri de farmacii, exista sute de farmacii de vanzare fara cumparatori, jucatorii mari fac concedieri, in special personal de suport, fapt ce va avea impact asupra calitatii actului farmaceutic in viitor."

20.11.2008, 14:03 107

"In primele noua luni ale acestui an Farmaciile Help Net au inregistrat o cifra de afaceri de 45 de milioane de euro, iar anul va fi incheiat foarte aproape de targetul initial de 68 de milioane de euro. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea cifrei de afaceri este de 38%", a spus Isabelle Iacob, directorul general al Help Net.

Iacob a precizat ca rezultatele sunt in linie cu estimarile initiale si ca in trimestrul trei cresterea a fost de 36% fata de perioada similara din 2007.
"Din cauza inghetarii pentru mai mult de un an a ratei valutare la 3,32 lei pentru un euro, fapt ce a fortat distribuitorii sa reduca discounturile de volum catre farmacii, marjele medii la medicamente au scazut la un nivel care nu asigura profitabilitatea unei farmacii", a aduagat Iacob.
Anul acesta retailul de medicamente a fost puternic afectat de criza din distributia de medicamente, atingerea pragului de profitabilitate fiind acum o problema pentru majoritatea jucatorilor.
"Reducerile de costuri generate de presiunea autoritatilor au dus in ultimul an la reorganizari si restructurari atat la distribuitorii de medicamente, cat si la farmacii, iar la momentul actual au loc concedieri masive in piata farma. Noi am revizuit planul de dezvoltare astfel incat sa ajungem la 120 de farmacii pana in 2010, dar acest lucru se va face in mod sanatos, in concordanta cu conditiile actuale ale pietei", a spus Isabelle Iacob.
Compania se afla la a doua revizuire a planului de extindere din acest an, initial Help Net avand prevazuta dezvoltarea retelei pana la 200 de farmacii. La prima revizuire in sens negativ din plan au fost taiate 40 de locatii.
Help Net, care opereaza o retea de 105 unitati, nu are contractate credite externe astfel ca nu a fost afectata de cresterea costului creditarii. Help Net face parte din grupul farmaceutic Farmexim. Grupul include si distribuitorul cu acelasi nume, precum si compania de import si distributie de cosmetice Green Net.
"Desi efectele crizei financiare mondiale nu s-au resimtit inca pe deplin in Romania, 2008 a fost pentru farmacii un an dificil. Nu se mai fac investitii in deschideri de farmacii, exista sute de farmacii de vanzare fara cumparatori, jucatorii mari fac concedieri, in special personal de suport, fapt ce va avea impact asupra calitatii actului farmaceutic in viitor", a continuat Iacob. 
In sectorul de retail farmaceutic Help Net, controlat de Ovidiu Buluc (59,25%) si Isabelle Iacob (30%), concureaza cu lanturile de farmacii Sensiblu, detinute de A&D Pharma, Catena, Dona sau Centrofarm.
Vanzarile de medicamente prin intermediul farmaciilor au atins 1,5 mld. lei (423 mil. euro) in trimestrul trei al acestui an, in crestere cu 22% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Potrivit ultimelor date disponibile la Institutul National de Statistica, in Romania la finalul anului trecut existau 5.897 de farmacii fata de 5.347 la finalul anului 2006. Recent a fost adoptata legea farmaciei care va schimba conditiile de extindere, adica va elimina barierele demografice.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO