Companii

Matteo Codazzi, Enel: Amanam investitiile pana la clarificarea situatiei Electrica Muntenia Sud

Matteo Codazzi, Enel: Amanam investitiile pana la clarificarea situatiei Electrica Muntenia Sud

Matteo Codazzi a venit la conducerea operatiunilor Enel Romania in septembrie anul trecut inlocuindu-l pe compatriotul sau Brunello Botte

13.03.2007, 19:55 40

Prelungirea transferului de actiuni catre Enel in cazul privatizarii companiei de distributie si furnizare a energiei electrice Electrica Muntenia Sud a dus implicit la amanarea inceperii unor investitii de 1 miliard de euro din partea investitorului italian, spune Matteo Codazzi, presedintele Enel Romania.
Grupul de utilitati Enel a fost desemnat in vara anului trecut drept castigatorul pachetului majoritar de actiuni al celei mai valoroase companii de distributie si furnizare a energiei electrice, Electrica Muntenia Sud, care alimenteaza Capitala. Pretul de vanzare al pachetului majoritar a fost de 820 de milioane de euro. Deocamdata nu a fost semnat contractul si nici banii nu au fost transferati in contul Electrica. Amanarea transferului de actiuni a intervenit odata cu izbucnirea scandalului de spionaj economic in energie care s-a soldat cu arestarea mai multor persoane implicate in procesul de privatizare al Electrica Muntenia Sud. Un alt motiv care a intarziat finalizarea procedurilor a fost si trecerea companiilor de profil din portofoliul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarilor in Industrie (OPSPI) din subordinea Ministerului Economiei si Comertului (MEC) catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
"Toata aceasta intarziere duce la amanarea investitiilor si la reluarea, dupa transferul actiunilor, a procedurilor de separare a distributiei de furnizare la Electrica Muntenia Sud astfel incat sa avem aceleasi principii in toate companiile de profil detinute de noi", spune presedintele Enel.
Necesitatea unor investitii majore in distributia de electricitate din zona Bucurestiului este demonstrata si de numeroasele pene de curent pe care orasul le-a experimentat in ultima perioada.
"Acest lucru este primul indiciu in legatura cu investitiile pe care le necesita distributia de electricitate de aici. Noi nu putem face nimic, iar vina acestor intreruperi nu este a noastra din moment ce nu avem niciun control aici", spune Codazzi.
Enel este cel mai mare investitor strain pe segmentul distributiei si furnizarii de energie electrica, deja avand in portofoliu Electrica Banat si Electrica Dobrogea.
"Avem un buget de investitii de 4 miliarde de euro pentru achizitii si investitii in companiile preluate. Un milliard de euro va fi investit doar in Electrica Muntenia Sud in urmatorii 10 ani si 1,5 miliarde de euro se vor duce spre Electrica Banat si Electrica Dobrogea in acelasi interval de timp", spune reprezentantul Enel.
In ceea ce priveste achizitiile, acestea se refera la obtinerea unor capacitati de productie avand in vedere ca prin preluarea Electrica Muntenia Sud, italienii s-au apropiat vertiginos de cota de 30% din piata de profil. Inca o achizitie pe piata distributiei i-ar aduce in vizorul Consiliului Concurentei.
Enel si-a declarat in numeroase randuri intentia de a forma de piata locala o companie integrata pe lantul producere-distributie-furnizare de energie electrica.
"Suntem pe lista companiilor interesate de proiectul reactoarelor 3 si 4 de la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda. Am spus ca ne intereseaza complexurile energetice si de curand am depus o oferta imbunatatita pentru preuarea termocentralei de la Braila. Indeplinirea acestor planuri depinde de rapiditatea cu care se vor misca autoritatile romane", spune Codazzi care a subliniat si importanta energiei regenerabile in portofoliul Enel din Romania, dar si la nivelul operatiunilor globale ale grupului.
Codazzi, 40 de ani, a venit la conducerea operatiunilor gigantului italian de utilitati in Romania in septembrie anul trecut inlocuindu-l din aceasta functie pe compatriotul sau Brunello Botte. Venirea sa in Romania coincide cu o schimbare de stragie a italienilor in modul de abordare a pietei de profil.
"Daca pana acum am fost prezenti prin doua companii diferite ca organizare, Electrica Banat si Electrica Dobrogea, acum incercam sa construim o imagine unitara asupra businessului Enel in Romania. Trebuie ca toate cele trei companii, inclusiv Electrica Muntenia Sud, sa functioneze ca si cum ar fi una singura pe piata", explica reprezentantul Enel.
Procedurile de separare, impuse de directivele europene, vor fi reluate in cazul Electrica Muntenia Sud pentru a asigura unitatea dorita de investitorul strain in cazul reorganizarii celor trei companii preluate. Potrivit declatiilor lui Codazzi, in acest moment nicio persoana din cadrul grupului Enel nu se afla la Electrica Muntenia Sud, neexistand niciun schimb de informatii in ceea ce priveste pregatirea companiei pentru momentul iulie 2007, data lmita in ceea ce priveste separarea furnizarii de distributie.
In legatura cu piata de energie locala in general, Codazzi spune ca aceasta se caracterizeaza printr-o lipsa de lichiditate rezultata din faptul ca tot sectorul de producere de energie electrica este in mainile statului.
"In Italia, de exemplu, liberalizarea a inceput prin crearea concurentei atat pe segmentul de distributie, cat si pe cel de productie. Ar trebui accelerate procesele de privatizare in sectorul productiei de energie in Romania pentru a fi rezolvata problema lichiditatii cu care se confrunta bursa de energie, de exemplu. Acum nu exista concurenta decat pe segmentul de furnizare", a conchis presedintele Enel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO