Companii

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României: „Suntem o economie de subcontractori”

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi...

Autor: Roana Rotaru

13.10.2016, 12:55 1028

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) spune că economia României este una de subcontactori având în vedere că 70% din exporturile pe care ţara noastră  le realizează merg către Uniunea Europeană, România având peste 22.000 de companii exportatoare înregistrate în anul 2015, potrivit datelor Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Cred că trebuie să avem noi mai mult curaj să ieşim pe pieţele din afară graniţelor UE, pentru că trebuie să recunoaştem, suntem oarecum o economie de subcontractori. 70% din exporturile noastre se duc către UE. Orice şoc în economia vest europeană, economia României îl simte din plin când vorbim de 70%. Mai avem un procent de 15% exporturi în ţările europene non-UE, iar pe restul planetei 15%. Cred că acestea din urmă sunt pieţele pe care noi ne putem dezvolta, dar trebuie puţin curaj, iar guvernanţii să promoveze acele misiuni economice, acea diplomaţie economică de care dânşii vorbesc, ca să ni se deschidă uşi”, a spus preşedintele CCIR, în cadrul conferinţei Romanian Interantional Trade Summit.

Doar 3 companii din top 100 cei mai mari exportatori din 2015 aveau acţionariat românesc, potrivit unei analize realizate de ZF pe baza datelor furnizate de INS. În agricultură şi silvicultura principala problemă privind exporturile derivă din faptul că România exportă predominant materie primă în detrimentul produselor finite cu valoarea adaugată. Pe de o parte, preşedintele CCIR pune această situaţie pe seama reticenţei băncilor de a acorda împrumuturi fără garanţii mari, iar pe de altă parte, pe dorinţa agricultorilor de a se dezvolta.

„Cred că sistemul bancar la noi este o mare frână în economie pentru că băncile nu ies către economie decât dacă sunt garanţii imobiliare semnificative. Astfel deja au devenit  foarte prudente faţă de acum 9 ani când nu conta ce venit ai, că puteai să iei credit cu buletinul, în rest este vorba despre cerere şi oferă. Dacă oamenii de afaceri din agriculută simt că e de mâncat o pâine în industria alimentară, vor investi. Nu poţi să-l obligi să îşi facă fabrică de pâine dacă nu vrea ”, a spus el.

România a exportat bunuri în valoare de circa 33 miliarde de euro în primele 7 luni ale anului, în creştere cu numai 2,9 % faţă de perioada similară a anului precedent, arată datelel INS.În acelaşi timp, importurile de bunuri au urcat la 38,1 mld. euro, în creştere cu 5,8 % faţă de anul anterior.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO