Companii

Mihai Miron: Piaţa farmaceutică poate atinge 10 mld. euro în şapte ani

Mihai Miron: Piaţa farmaceutică poate atinge 10 mld. euro în şapte ani
24.11.2010, 23:40 242

"În România, din păcate, media cheltuielilor realizate pe cap depersoană pentru medicamente este de 100 de euro, în timp ce mediaeuropeană depăşeşte 500 de euro. Avem mult de recuperat, iar înacest context, proiecţiile mele arată că piaţa poate să ajungăchiar la 10 mld. euro în următorii şapte ani", a declarat Miron,prezent la deschiderea şedinţei de tranzacţionare de la Bursă.

În prezent, piaţa produselor farmaceutice se situează la circa 2mld. euro şi ca valoare se menţine pe creştere în pofida crizei. Înprimele nouă luni, spre exemplu, avansul a fost de 24,2% (înlei).

Miron a explicat că nivelul cheltuielilor statului cu sănătateava creşte în contextul în care Guvernul s-a angajat să creascăsalariul minim în următorii ani şi, implicit, vor creştecontribuţiile plătite de angajaţi şi angajatori pentru sănătate. Înfiecare an, o parte din aceste contribuţii sunt alocate de statpentru asigurarea medicaţiei, respectiv decontarea şi compensareamedicamentelor eliberate cu reţetă.

"Criza ne-a arătat că oamenii sunt dispuşi să renunţe chiar laalimente înainte de a renunţa la medicamente, piaţa farmaceuticăfiind singura care a crescut chiar şi în această perioadă. Chiar şivânzările de produse OTC, pe care oamenii le plătesc din buzunarullor au înregistrat o creştere uşoară", a precizat Miron. În acestcontext, el mizează pe extinderea Ropharma, având în vedere chiarachiziţii de farmacii astfel încât să-şi majoreze cota depiaţă.

"În prezent suntem la circa 4% din piaţă şi va trebui săacoperim locul lăsat liber de distribuitorii intraţi în insolvenţă,care înseamnă afaceri de circa 360 de milioane de euro. E maiconfortabil să fii pe locul 6-7 şi să vii din urmă. Avem în minteşi achiziţii pentru extinderea reţelei de farmacii", a declaratMiron.

Nu este interesat de competitorii cuprobleme

Achiziţia unor competitori care se confruntă cu probleme nureprezintă o opţiune pentru Ropharma.

"Am primit propuneri în acest sens chiar de la bănci. Amanalizat companiile respective şi vă pot spune că în mod sigur numă interesează. Vom face preluări de firme cu perspective, nupietre de moară", a precizat Miron.

El spune că noua ordonanţă pe care Guvernul a iniţiat-o privindlimitarea extinderii farmaciilor va aduce ordine în piaţă şi căextinderea prin achiziţii va fi singura opţiune şi cea firească. Deasemenea, reglementarea mai strictă a acestui domeniu va face cafarmaciile să devină mai eficiente şi mai valoroase.

Piaţa din Bucureşti nu este o ţintă imediată pentru extindereaRopharma. "Sunt zone unde businessul cu farmacii merge mai binedecât în Bucureşti, unde concurenţa este cea corectă şi s-aurespectat regulile. Aşa că voi rămâne în provincie", a precizatMiron.

Mizează pe producţia de medicamente de nişă

Unul dintre segmentele pe care Ropharma îşi propune să ledezvolte este producţia de medicamente, compania deţinând deja unlaborator la Târgu-Mureş, unde produce medicamente pe bază deplante. "Avem o gamă de produse de nişă, pe care nu concurăm cunimeni pe plan local. Nu mă interesează să devenim un producătorbanal de generice. Este o piaţă matură, iar segmentele tradiţionalese îngustează", a declarat Miron.

Unele dintre produsele laboratorului Aesculap de la Târgu-Mureşare la bază lactoferina, o proteină din lapte care ajută sistemulimunitar. Materia primă provine chiar de la ferma de vaci a luiMiron.

Vânzările de medicamente proprii sunt estimate în acest an la 2mil. euro, iar până în 2014 compania şi-a proiectat o creştere aafacerilor până la 10 mil. euro în 2014.

Mihai Miron este fondatorul fabricii de medicamente Europharm,pe care a vândut-o în 2003 gigantului farmaceutic GlaxoSmithKline(GSK). El spune că perioada cât a lucrat în cadrul multinaţionaleil-a ajutat să-şi însuşească principiile de business şi detransparenţă specifice companiilor listate occidentale.

Listarea la Bursă vizează diversificarea surselor definanţare

"Lucrând în corporaţie (GSK - n.red.) am învăţat regulile deraportare. Acolo totul e foarte riguros. Directorul financiar şialţi manageri din companie au lucrat şi ei în multinaţionale şi auacest antrenament. Noi nu aşteptăm până se votează bugetul, ci avembugetul de venituri şi cheltuieli gata în septembrie, iar înoctombrie îl prezentăm acţionarilor", a declarat Miron.

El mai spune că listarea la Bursă are ca scop în primul rânddiversificarea surselor de finanţare. Ropharma s-a angajat să vândăcirca 12% din acţiuni, fie prin vânzări ale acţionarului majoritar,fie prin majorare de capital, pentru a-şi creşte free-float-ul la25%, cât este pragul minim pentru ca o companie să fie listată lacategoria I.

Miron spune însă că nu are în vedere o vânzare a companiei, ciintenţionează să păstreze minimum 51% din acţiuni. El deţine înprezent circa 82% din acţiuni, care valorează pe Bursă circa 75mil. euro. Acţiunile Ropharma au câştigat ieri circa 2% la debutulpe Bursă.

Transferul acţiunilor Ropharma de pe RASDAQ pe Bursă a fostpregătit de firma de brokeraj Carpatica Invest, condusă de MariusTrif, însă Miron spune că Daniel Ţepeş, proprietarul firmei debrokeraj HTI Valori Mobiliare şi membru în Consiliul BVB, este celcare l-a provocat să facă această mişcare.

Miron mai deţine 50% dintr-o fabrică de medicamente în RepublicaMoldova, în parteneriat cu GSK. El activează şi în domeniulagriculturii, deţinând ferma Bioterra, unul dintre principaliifurnizori de lapte ai Albalact. Miron este şi membru în Consiliulde Administraţie al Albalact, fiind prieten cu preşedintele şiprincipalul acţionar al companiei, Raul Ciurtin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO