Companii

Ministerul Sănătăţii: Am economist 30% la achiziţia de vaccin şi 6% la combustibil în urma achiziţiei centralizate

Ministerul Sănătăţii: Am economist 30% la achiziţia...

Autor: Ioana David

17.11.2013, 13:49 203

Ministerul Sănătăţii a anunţat că a finalizat două achiziţii publice centralizate, prima pentru un vaccin hexavalent (care se administrează copiilor de până la şase luni împotriva unor boli precum hepatita B, tuse convulsivă şi altele) iar cea de-a doua pentru combustibilul necesar parcului auto.

“Finalizarea a două achiziţii publice centralizate demonstrează faptul că se pot obţine economii substanţiale în sistemul sanitar, cu beneficii pe termen scurt, mediu şi lung pentru buna funcţionare a acestuia.Un prim exemplu concludent îl reprezintă încheierea unui acord cadru pe o perioada de 4 ani pentru achiziţia unei cantităţi maxime de 1,4 milioane de doze de vaccin hexavalent. În urma procedurii de achiziţie publică centralizată, acordul cadru s-a încheiat pe o valoare de 97,66 milioane de lei, pe patru ani, faţă de valoarea estimată în baza achiziţiilor efectuate în anii anteriori de 147,196 milioane de lei, ceea ce reprezintă o economie de peste 30%”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Încă de anul trecut, Ministerul Sănătăţii a anunţat că are în vedere achiziţia mai multor produse prin intermediul unor licitaţii centralizate în scopul reducerii costurilor.

“În prezent, Ministerul Sănătăţii a finalizat procedura de evaluare a ofertelor pentru achiziţionarea pe urmatorii patru ani a unei cantităţi de 85 milioane de litri de combustibil pentru funcţionarea întregului parc auto din sistemul sanitar. În urma licitaţiei s-a obţinut un discount de 6% faţă de preţul pompei. În momentul de faţă, Ministerul Sănătăţii se află în curs de semnare a acordului cadru”, se mai arată în comunicat.

Totodată, instituţia a mai spus că se derulează achiziţia centralizată pentru dispozitive medicale implantabile, pe care preconizează să o finalizeze până la sfârşitul acestei luni.

“Ca urmare a finalizării perioadei de transparenţă publică privind specificaţiile tehnice, în următoarea perioadă, se va publica pe SEAP procedura de achiziţie centralizată pentru materialele sanitare. Ministerul Sănătăţii face precizarea că, până la finalizarea achiziţiilor centralizate, unităţile sanitare au posibilitatea de a-şi achiziţiona cele necesare bunei funcţionări în activitatea curentă prin proceduri proprii, fără a fi afectată în niciun fel activitatea spitalelor”, se mai arată în comunicat.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO