Companii

Ministerul Sănătăţii susţine cu 4 mil. lei un program de fertilizare in vitro

Ministerul Sănătăţii susţine cu 4 mil. lei un porgram de fertilizare in vitro

Autor: Ioana David

29.03.2011, 14:16 43

Ministerul Sănătăţii demarează la 1 iunie un programdefertilizarein vitro în valoare de 4 mil. lei (aproape 1 mil.euro), prin care decontează serviciile atât la stat cât şi laprivat, pentru unităţile care decid să intre în program. Instituţiaprecizează că spitalele care accesează programul nu pot solcita ocoplată suplimentară peste nivelul de 1.500 de euro stabilit.

"În mod cert, programul se va derula în cele 2 centre din unităţilesanitare de stat, respectiv Spitalul de Obstetrică Ginecologie"Panait Sârbu" (Maternitatea Giuleşti) şi Spitalul Judeţean Clinicde Urgenţă Cluj -Napoca. Programul se va mai putea desfăşura şi înunităţile private care aleg să îl acceseze", a declaratCseke Attila, ministrul sănătăţii.

Potrivit datelor Ministerului în prezent în România există19 centre în care se pot realiza fertilizări invitro.

În cazul unui dosar aprobat, Ministerul Sănătăţii va efectua plataprocedurii de fertilizare in vitro, în două etape. În prima fază,se va achita procedura în valoare de aproximativ 1200 de euro. Încazul în care procedura s-a finalizat cu o naştere centrul va primişi o bonificaţie de 300 de euro.

Principalele criteriile stabilite de Minister pentruaccesarea acestui program sunt:

• vârsta femeii între 24-40 de ani (medicii specilişti au alesacest interval de vârtă pentru că rata de succes a intervenţieieste cea mai mare, de 28,2%);
• cel puţin un membru al cuplului trebuie să deţină cetăţenieromână, cu domiciliul stabil în România;
• cel puţin un membru al cuplului este obligat să deţină statutulde asigurat de cel puţin 24 luni;
• cuplu stabil căsătorit de cel puţin 2 ani;
• nici unul din membrii cuplului să nu aibă copil în viaţă;
• pentru fiecare cuplu se suportă o singură procedură defertilizare in vitro indferent dacă a mai avut sau nu o asemeneaîncercare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO