Companii

Mitrea nu mai vede ANL in sistemul ipotecar

21.01.2004, 00:00 16



Agentia Nationala de Locuinte se va retrage din sistemul de constructie al caselor prin credit ipotecar in urmatorii 3-4 ani, a anuntat ieri Miron Mitrea, ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Motivatia este, conform lui Mitrea, faptul ca pe aceasta piata au intrat deja bancile private.



Constructia de locuinte de catre Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) a plecat la drum cu doua componente : constructia de unitati locative pentru tineri cu bani de la bugetul de stat si constructie in credit ipotecar.



"Este interesanta evolutia constructiei de case in sistem de credit ipotecar. Daca in 2002, ANL era singura institutie ce construia in acest sistem, in 2003 odata cu aparitia legislatiei, pe piata au intrat bancile, astfel ca ANL avea un rol partial. Cred ca in 3 - 4 ani, ANL se va retrage definitiv din sistemul de constructie al caselor", a mai spus Mitrea.



Ca urmare, ANL se va ocupa doar de constructia de locuinte cu finantare de la stat, ceea ce acum fac si primariile. Mitrea si-a facut ieri bilantul a trei ani de ministeriat si s-a declarat "multumit" partial.



"Cei trei ani au fost dificili, cu toate ca imi place ceea ce fac. Stiu multe lucruri care mai trebuie facute. Sunt multumit in proportie de peste trei sferturi de programele pentru autostrazi si pentru locuinte", a declarat ieri Miron Mitrea, ministrul Transporturilor.



In domeniul autostrazilor, cel mai mare contract a fost semnat cu Bechtel (SUA) pentru executia pana in 2012 a autostrazii Brasov - Bors, proiect de peste 2,5 mld. $.



In sectorul feroviar, cel mai puternic afectata de restrucuturarea activitatilro din sector si alocarea banilor pentru investitii a fost CFR Infrastructura, care este o companie supradimensionata si are nevoie de investitii de anvergura in infrastructura - reabilitari de tronsoane si modernizari de gari. CFR Marfa a iesit pe pietele externe de capital in decembrie 2002 printr-o emisiune de bonduri, strangand 120 mil. euro pentru modernizare. CFR Calatori a semnat doua contracte foarte importante pentru industria de material rulant din Romania, cu Siemens pentru achizitia a 120 de trenuri, in valoare de 320 mil. euro, respectiv unul pentru modernizare cu General Motors (SUA).



Proiectele pentru 2004 in domeniul transporturilor navale includ constructia unui terminal de pasageri la Constanta, gara fluviala de la Tulcea, precum si porturile turistice Tomis, Tulcea si Mamaia. La Mamaia exista un proiect de conectare a portului turistic cu o pasarela de acces de 350 de metri lungime.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO