Companii

MOL Romania a vandut cu 26% mai mult anul trecut

13.02.2007, 19:33 15

Vanzarile de combustibil pe piata autohtona ale grupului petrolier ungar MOL au inregistrat anul trecut un avans de 26% comparativ cu 2005 pe fondul extinderii retelei de benzinarii dupa preluarea afacerii Shell din Romania, dar si al unei cresteri de 13% a volumului mediu comercializat pe statie, potrivit reprezentantilor MOL care au anuntat ieri rezultatele preliminare la nivel de grup.
Vanzarile maganizelor din benzinarii au urcat cu 24,4% anul trecut, ritm superior cresterii medii a cererii pentru bunuri de consum in Romania, de 10% in 2006 fata de anul anterior, se arata intr-un raport financiar al MOL.
Cota de piata a grupului ungar a ajuns anul trecut la un nivel de 14% fata de cele 13% inregistrat in anul 2005, fiind al doilea jucator de pe piata de profil romaneasca dupa volumele de carburanti vandute, potrivit propriilor estimari.
Pentru anul trecut, oficialii filialei din Romania estimau o cifra de afaceri de 600 de milioane de euro, de patru ori mai mare fata de nivelul inregistrat in 2004. Fata de 2005, businessul operatorului ungar este mai mare cu aproximativ 50%, in urma achizitiei retelei de benzinarii Shell si a cresterii cotatiei titeiului pe pietele internationale care a dus la cresterea preturilor la carburanti pe piata locala.
Anul trecut, MOL a vandut catre Petrom 19 statii de alimentare si afacerea cu carburanti pentru aviatie, preluate de la Shell si a primit in schimb 11 statii Petrom si o diferenta de bani.
In 2003 si 2004, MOL a achizitionat in total 82 de statii Shell, precum si Divizia de Aviatie a Shell, ceea ce a dus la exitul gigantului anglo-olandez de pe piata de profil autohtona.
In prezent, reteaua de benzinarii MOL este formata din 120 de statii. Pentru 2007 compania va investi 12 mil. euro in extinderea si optimizarea retelei prin construirea a opt noi benzinarii si rebranduirea si integrarea statiilor preluate de la Petrom in luna noiembrie a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO