Companii

Muşat l-a recrutat pe judecătorul Gheorghe Buta, fost preşedinte la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Muşat l-a recrutat pe judecătorul Gheorghe Buta, fost preşedinte la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Gheorghe Buta, 55 de ani, are o experienţă de peste 25 de ani ca procuror, judecător, preşedinte al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, preşedinte al Curţii de Apel Cluj, membru în Consiliul Superior al Magistraturii şi preşedinte al Secţiei comerciale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, poziţie din care a fost eliberat în această săptămână printr-un decret prezidenţial.

08.07.2010, 23:40 1700

Casa de avocatură Muşat & Asociaţii, unul dintre cei maimari jucători de pe piaţa de profil, l-a recrutat în cadrul firmeipe Gheorghe Buta, fost preşedinte al Secţiei comerciale a ÎnalteiCurţi de Casaţie şi Justiţie, care va avea statut de partener şicoordonator al departamentului de litigii şi arbitraj.
Mutarea vine la doar o săptămână după ce avocatul Ion Dragne, fostdeputy managing partner în cadrul firmei, a părăsit Muşat &Asociaţii pentru a fonda o nouă firmă alături de un grup deavocaţi.
"Litigiile au fost şi rămân unul dintre domeniile noastre forte şisunt convins că recenta cooptare a domnului Buta la conducereadepartamentului de Litigii & Arbitraj al Muşat & Asociaţiiva avea efecte rapide în ceea ce priveşte strategia de dezvoltareşi de consolidare a departamentului", a comentat Gheorghe Muşat,senior partner şi fondator al Muşat & Asociaţii.
Buta, 55 de ani, are o experienţă de peste 25 de ani ca procuror,judecător, preşedinte al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, preşedinteal Curţii de Apel Cluj, membru în Consiliul Superior alMagistraturii şi preşedinte al Secţiei comerciale a Înaltei Curţide Casaţie şi Justiţie, poziţie din care a fost eliberat în aceastăsăptămână printr-un decret prezidenţial.
Pe lângă activitatea de procuror şi judecător, Buta şi-a aduscontribuţia şi la redactarea noului Cod Penal şi la modificareaCodului de Procedură Penală şi a Codului de Procedură Civilă. Butaa renunţat la poziţia în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şiJustiţie, unde avea venituri anuale de circa 240.000 de lei (57.000de euro), potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul instituţiei,pentru o poziţie de partener în cadrul Muşat & Asociaţii, undeprofitul per partener a fost în 2009 de zece ori mai mare,respectiv 642.000 de euro.
Totodată, Buta va fi sprijinit de către avocatul partener LuminiţaPopa, care va coordona practica de arbitraj a firmei.
"Creşterea substanţială a volumului şi complexităţii dosarelor dearbitraj, mai ales din perspectiva protecţiei investiţiilor străinela nivel internaţional, dar şi a arbitrajelor domestice, a impusdesemnarea Luminiţei Popa drept avocat asociat coordonator alacestei practici", a mai spus Muşat.
Potrivit reprezentanţilor Muşat & Asociaţii, firma are încontinuare 20 de avocaţi în cadrul departamentului de litigii &arbitraj, dintre care patru sunt avocaţi parteneri.

Jucător de top
Firma fondată de către Gheorghe Muşat a rămas un jucător de topde-a lungul anilor, în ciuda faptului că mai multe grupuri deavocaţi au hotărât să se desprindă pentru a constitui noi firme deconsultanţă juridică.
Muşat alături de Ion Nestor, Valeriu Stoica, Călin Zamfirescu sauErnest Popovici pot fi consideraţi "părinţii" avocaturii debusiness. Noua generaţie de avocaţi a început să se instalezeputernic în piaţă, luptând cot la cot pentru primele poziţii aleunei pieţe în care se învârt anual onorarii de circa 200 demilioane de euro.
Cele mai mari firme în funcţie de venituri au fost în 2009 ŢucaZbârcea & Asociaţii, NNDKP, Muşat & Asociaţii, Boştină& Asociaţii, Badea Clifford Chance şi Popovici Niţu &Asociaţii - aceste firme înregistrând venituri cumulate de 74 demilioane de euro.
Piaţa de profil nu mai înregistrează ritmul de creştere dinperioada 2004-2008, dar prin adaptarea la noile probleme juridicecu care se confruntă clienţii, avocaţii au continuat să realizezevenituri substanţiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO