Companii

Musat: Nu ne intereseaza in momentul de fata un mariaj cu o firma straina de top

Musat: Nu ne intereseaza in momentul de fata un mariaj cu o firma straina de top

Gheorghe Musat, avocat coordonator Musat si Asociatii: Activitatea firmelor de top din zona avocaturii de business se va concentra si in anul 2007, dar si in urmatorii 2 - 3 ani, pe fuziuni si achizitii, inclusiv privatizari, pe banking si proiecte de finantare, real estate, infrastructura si parteneriate public-private, dar si pe litigii si arbitraje comerciale.

15.03.2007, 18:03 110

Casa de avocatura Musat si Asociatii a distribuit anul trecut "profituri nete de 500.000 de euro pentru fiecare dintre cei noua parteneri ai companiei", in timp ce avocatii seniori au facturat onorarii de peste 200.000 de euro, a declarat Gheorghe Musat, avocatul coordonator al companiei.
Musat, 57 de ani, nu a dorit sa precizeze suma veniturilor inregistrate in 2006, dar a precizat ca va face public rezultatul financiar cand va depune bilantul definitiv la Fisc.
Inceputurile avocaturii de business din Romania, in anii '90, sunt legate de numele lui Ion Nestor si Gheorghe Musat, care conduc si in prezent doua dintre cele mai puternice case de avocatura de pe piata.
Musat si Asociatii are in prezent peste 75 de avocati care ofera asistenta juridica intr-o gama larga de domenii, sectorul de achizitii fiind cel mai activ al companiei.
"O contributie importanta la cifra de afaceri a adus-o departamentul de fuziuni si achizitii, peste 30%, banking, peste 20%, real estate si litigii, peste 15% fiecare si departamentul de corporate/comercial cu aproximativ 10%, cu mentiunea ca domeniul achizitiilor private a fost si ramane in continuare punctul nostru forte", a declarat Musat.
Compania a fost implicata in marea majoritate a tranzactiilor de pe piata locala, acordand asistenta unor companii internationale precum Enel, Occidental Oil & Gas sau KBC, in privatizarile Electrica Muntenia, Petrom sau BCR.
"De peste 10 ani Musat & Asociatii a fost implicata in mai toate marile tranzactii incheiate in Romania, cel mai adesea de partea investitorilor privati, in special straini. De altfel, in toti acesti ani, peste 80% din veniturile firmei provin de la clientii straini, aproximativ 15% de la clientii privati romani si numai 2-3 % de la societati de stat. Din acest punct de vedere, putem spune ca suntem avocatii investitorilor straini", spune Musat.
Pe piata locala au intrat in ultimii ani mai multe case de avocatura internationale, precum Linklaters sau Clifford Chance, iar dinamizarea mediului de afaceri autohton ar putea determina si alte companii sa-si extinda activitatea in Romania.
"Nu ne intereseaza in momentul de fata un mariaj cu o firma straina de top. Am avut mai multe propuneri in acest sens in ultimii ani si le-am declinat", afirma Musat.
"Ma astept ca si alte nume mari sa-si deschida birouri in Romania sau sa fuzioneze cu firme locale, dar nu cred ca se va intampla chiar anul acesta si nu pentru ca piata avocatiala nu ar fi 'matura', ci pentru ca businessul nu are inca anvergura din Polonia, Cehia sau Ungaria".
Pentru acest an, pe piata avocaturii de business, estimata la o valoare de peste 100 de milioane de euro, este asteptata reluarea privatizarilor, precum si continuarea boom-ului imobiliar consemnat in ultimii ani.
"Activitatea firmelor de top din zona avocaturii de business se va concentra si in anul 2007, dar si in urmatorii 2 - 3 ani, pe fuziuni si achizitii, inclusiv privatizari, pe banking si proiecte de finantare, real estate, infrastructura si parteneriate public-private, dar si pe litigii si arbitraje comerciale", apreciaza Musat.
Anul acesta urmeaza a fi privatizate o serie de companii importante, precum Daewoo Craiova, unde Musat ofera asistenta americanilor de la General Motors, Antibiotice Iasi sau complexurile energetice. Compania isi propune pentru urmatorii ani cresterea numarului de avocati, pe fondul dezvoltarii afacerii.
"Avem in continuare nevoie de aproximativ 8 - 10 avocati cu experienta, in special in domeniile fuziuni si achizitii, real estate si litigii. In decurs de 2 - 3 ani firma va avea peste 100 de avocati, secondati de 50 - 60 de asistenti si consilieri", anticipeaza Musat.
Cel mai dificil proiect consiliat de Musat si Asociatii in 2006 a fost restructurarea datoriilor de peste 1,2 miliarde de euro ale Termoelectrica, considera avocatul.
"Acest mandat ne-a fost incredintat de Guvern in vara anului 2006, cu termen de finalizare in noiembrie si a presupus analiza unei documentatii imense, pe fiecare categorie de debite, pentru identificarea masurilor posibile de rezolvare a acestora. Dupa discutii indelungate purtate la Bruxelles cu reprezentantii U.E. pe concurenta si ajutoare de stat, analiza si solutiile noastre au fost in final agreate, iar planul de restructurare a putut fi pus in aplicare de Guvern in luna decembrie 2006", a precizat Gheorghe Musat. Piata avocaturii de business este dominata de un numar de 10 - 15 firme care realizeaza peste 80% din venituri, printre cele mai mari case de avocatura regasindu-se, alaturi de Musat, si nume precum NNDKP, Linklaters, Tuca Zbarcea sau Bostina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO