Companii

Nabucco primeşte o gură de oxigen - Azerbaidjanul semnează un parteneriat cu Europa pentru aprovizionarea cu gaze

Autor: Roxana Petrescu

16.01.2011, 23:45 43

Nabucco, cel mai important proiect european în ceea ce priveştediminuarea dependenţei faţă de Rusia prin diversificarea rutelor detransport a gazelor naturale, a primit un semnal politic importantla sfârşitul săptămânii trecute, când preşedintele ComisieiEuropene şi cel al Azerbaidjanului au semnat o declaraţie comunăprivind aprovizionarea cu gaze a bătrânului continent.

Deşi numele proiectului Nabucco nu apare nicăieri în documentulsemnat de cei doi oficiali, angajamentul pe care Azerbaidjanul şil-a luat este acela de a sprijini realizarea coridoarelor sudice detransport a gazelor naturale, categorie în care se înscrieNabucco.

Un alt proiect care ar putea beneficia de pe urma acesteideclaraţii comune semnată între Azerbaidjan şi Comisia Europeană arputea fi AGRI (Azerbaidjan, Georgia, România Interconnector), ideeavansată de România care-şi propune să aducă gazele azere în Europaprintr-un sistem de terminale de gaz natural lichefiat, unul laConstanţa şi unul pe malul georgian al Mării Negre.

"Noi (José Manuel Barosso, preşedintele Comisiei Europene şiIlham Aliyev, preşedintele Azerbaidjanului - n.red.) declarăm căobiectivul nostru comun aceste acela de a vedea Coridorul Sudicrealizat şi funcţional cât mai repede cu putinţă şi să numimAzerbaidjanul ca fiind un contribuitor substanţial şi facilitatorpentru Coridorul Sudic al gazelor", se arată în primul din celecinci puncte ale declaraţiei comune.

Anul 2011 poate fi considerat ca fiind unul crucial pentrurealizarea Nabucco, în contextul în care, conform calendarului deproiect, construcţiile ar trebui să înceapă în 2012, cu oîntârziere de un an faţă de data anunţată iniţial.

"Venind în completarea Acordului Interguvernamental semnat îniulie 2009 de guvernele din ţările tranzitate de Nabucco, aceastăDeclaraţie Comună deschide calea către implementarea deplină aproiectului Nabucco. Ea oferă o bază politică fermă pentruaprovizionarea cu gaze naturale din Azerbaidjan. Nabucco, caproiect emblematic, este cel mai avansat din Coridorul Sudic şieste creat pentru a răspunde cerinţelor din pieţele de gazenaturale, care vor creşte în viitor", spune Reinhard Mitschek,director general al Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

În 2010, Nabucco a înregistrat un progres semnificativ odată cudemararea studiului de impact social şi asupra mediului sausemnarea scrisorii de mandat cu BERD, BEI şi IFC. Totodată,proiectul are deja un acord interguvernamental semnat între toatestatele care vor participa la această investiţie. Vizitelepreşedintelui Comisiei Europene în Azerbaidjan şi Turkmenistan,care a fost însoţit şi de către comisarul european pentru energieGünther Oettinger, au fost comentate şi de către specialiştiiinternaţionali. De exemplu, Vladimir Socor, un cunoscut analist alproblematicii energetice, notează într-unul dintre articolele salecă cei doi reprezentanţi europeni au avut un obiectiv dublu îndeplasările lor din Azerbaidjan şi Turkmenistan. "Primul este acelade a transforma Nabucco într-o poveste de succes prin angajamenteprivind livrările de gaze naturale care vor atrage decizia de ainvesti. Apoi, într-un cadru mai general, acela de a dovedi căpolitica comună privind securitatea energetică la nivel europeanpoate deveni următorul proiect major de integrare europeană şi înacelaşi timp un proiect care poate aduce creşterea în Europa",spune Socor, analist al Fundaţiei Jamestown din SUA.

Pe de altă parte, proiectul rival al Nabucco, South Stream, nuare încă un studiu de fezabilitate terminat şi niciun acordinterguvernamental semnat, nu de puţine ori fiind propusă chiarunificarea celor două proiecte. "Consorţiul Nabucco nu iaconsiderare o astfel de opţiune. Nabucco în sine este un proiectfoarte competitiv", au mai precizat reprezentanţii Nabucco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO