Companii

Nabucco taie Iranul de pe lista conductelor de alimentare cu gaze

23.08.2010, 23:52 35

Gazoductul Nabucco, proiect de circa 8 miliarde de euro care-şipropune să reducă din dependenţa statelor europene faţă de gazeleruseşti, va fi alimentat prin intermediul a două conducte în loc detrei, Iranul ieşind de pe lista de surse.

"Două conducte de alimentare au fost confirmate, iar lucrările deproiectare au fost deja comisionate, însă din cauza contextuluipolitic Nabucco Gas Pipeline International nu are în vedere o atreia linie de alimentare către graniţa turco-iraniană.

Vor exista conducte de alimentare către graniţa turco-georgiană şicătre graniţa turco-irakiană. Ruta planificată oferă o gamă largăde surse de aprovizionare pentru gazoductul Nabucco, care va primigaz din Azerbaidjan, Turkmenistan şi Irak", spun reprezentanţiiNabucco. Până acum, în hărţile de prezentare al proiectului existaşi o a treia conductă către Iran.

Acţionarii Nabuco au decis însă să renunţe la această rută încontextul în care luna trecută miniştrii de externe din UE auadoptat sancţiuni dure asupra Iranului cu scopul de a blocaprogramul nuclear pe care ţara îl are în derulare. Restricţiilevizează mai ales sectorul de petrol şi gaze, unul dintre pilonii debază ai economiei Iranului. De exemplu, sunt interzise exporturilede echipamente esenţiale pentru industria de petrol şi gaze.Acţionarii Nabucco sunt companiile Transgaz (România), OMV(Austria), RWE (Germania), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) şiBotas (Turcia).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO