Companii

Nemtii de la Real iau din nou fata Carrefour prin extindere

07.10.2009, 23:17 85

Ultimul trimestru din acest an va aduce o noua ierarhie pe piatalocala a hipermarketurilor, dupa ce germanii de la Real vorfinaliza investitii de 70 mil. euro in trei magazine in Bucuresti,Timisoara si Ploiesti, in timp ce francezii de la Carrefour,liderul dupa valoarea vanzarilor, va ramane cu acelasi numar demagazine.

Astfel, la finalul lui 2009 Real ar putea ajunge la 24 dehipermarketuri fata de 20 de unitati ale Carrefour, retailer care ainchis in acest an un magazin dintr-un centru comercial la Braila.Real a devansat pentru prima data reteaua Carrefour ca numar delocatii in 2007, dupa doi ani de la intrarea pe piata.

Cele doua retele au mers in 2008 umar la umar in expansiune,insa in primul an in care s-a lovit de scaderi in consum operatorulfrancez a schimbat rapid strategia si a mizat pe prudenta in loculextinderii cu orice pret.

In prima jumatate din 2008, in planul de business al Carrefourera bugetata accelerarea expansiunii, fiind vizat un ritm de 7deschideri de hipermarketuri pe an pana in 2012. Pana acum a fostinaugurat insa un singur hipermarket in 2009, prin investitii decirca 20 mil. euro, iar datele din piata arata ca sunt putine sanseca proiectele sale de extindere, majoritatea in parcuri de retail,sa fie finalizate in T4.

"Acum vedem mai degraba strategii de consolidare a magazineloroperationale decat planuri de extindere, din cauza scaderiiconsumului", explica Adrian Manolache, secretarul general alAsociatiei Marilor Retele de Comert din Romania. Carrefour a avutanul trecut vanzari de 1,03 mld. euro, fiind urmat in topul celormai mari operatori de hipermarketuri de Real, cu 718 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO