Companii

Nestle preia producatorul de inghetata Deltai

20.12.2005, 20:34 228

Compania elvetiana Nestle a cumparat producatorul grec de inghetata Delta Ice Cream, care are o fabrica si in Romania, la Bucuresti.

Tranzactia, in valoare de 240 de milioane de euro (287 de milioane de dolari), plaseaza Nestle direct pe primul loc pe piata de inghetata din Romania.

Achizitia realizata de grupul elvetian are ca scop extinderea activitatii companiei pe pietele de profil din Grecia si zona Balcanilor. Afacerile din Romania ale producatorului grec Delta Ice Cream se deruleaza prin intermediul companiei Delta Romania, care este cel mai mare producator de pe piata locala.

Rezultatele financiare ale Delta Romania s-au aflat in ultimii doi ani pe un trend descendent. Potrivit Ministerului de Finante, anul trecut Delta Romania a inregistrat o scadere de peste 30% a cifrei de afaceri, pana la 8,3 mil. euro (33,7 mil. lei), si pierderi de 3,6 mil. euro in 2004. Reprezentantii companiei nu au oferit nici un comentariu pana la inchiderea editiei, pe marginea acestei tranzactii.

Anul acesta, filiala locala a Delta Ice Cream a decis si schimbarea managementului companiei, functia de director general fiind detinuta in prezent de Victor Peter Helas, care l-a inlocuit pe Dimitris Giannakopoulos.

Piata de inghetata este evaluata la circa 35 de milioane de euro pe an, primele doua pozitii fiind disputate de Delta Romania si de Napolact - companie membra a grupului Friesland Romania -, fiecare cu vanzari anuale de 7-8 milioane de euro. Alti jucatori importanti sunt Betty Ice, Amicii (Kubo Ice Cream) si Alpin.

Pentru ceilalti jucatori din piata, intrarea Nestle pe acest segment inseamna o garantie a cresterii pietei.

"Nestle e un jucator de clasa mondiala si probabil ca va incerca sa readuca filiala locala a companiei Delta pe un trend pozitiv. Aceasta mutare va duce la o profesionalizare a pietei romanesti, care este caracterizata inca de inghetata ieftina si de o activitate de promovare extrem de redusa", spune Gerbrant De Boer, director general al Friesland Romania.

Delta Romania detine o fabrica de inghetata in Bucuresti cu o capacitate de productie anuala de 7.000 de tone. Principalele marci vandute de Delta pe piata romaneasca sunt Top Gun, Best si Aloma.

Elvetienii de la Nestle au intrat pe piata romaneasca inca din 1995, iar in 2000 au cumparat fabrica de napolitane Joe de la Timisoara. Anul trecut, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 62 mil. euro.

In afara de napolitane, Nestle mai vinde in Romania produse culinare (Maggi), cereale (Nesquick, Fitness), alimente pentru sugari (Nan) si alimente pentru caini si pisici (Purina, Friskies). Compania nu a adus pana acum pe piata romaneasca marci de inghetata, dar acestea se comercializeaza prin intermediul unor importatori independenti. Principalele marci de inghetata produse de Nestle sunt Scholler, Savory, Frisco si Frigor, Movenpick.

dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO